Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.08.2017 г.

Актуално за сезона

Електрическите камини

Много от нас мечтаят за камина като символ на домашния уют и спокойствие. За съжаление не винаги има техническа възможност да изградите камина в жилището си – или коминът е тесен и няма да тегли, или подът е гредоред и няма да издържи тежестта, или помещението не е достатъчно голямо и камината ще го “задръсти”. Много съществен е въпросът за съхраняване на горивото – дървата и въглищата, както и чистенето и паленето на камината. А дори и да притежавате мазе, кой ще носи тежките кофи до апартамента, ако няма асансьор, и къде ще изхвърляте пепелта.
За тези, които живеят в апартамент, но искат да се отопляват с камина, решение има. Това са електрическите камини. В тях не гори истински огън, а играят електрически “пламъци”, но комфортът и удобството си заслужава жертвата. Те са направени толкова изкусно, че перфектно имитират ефекта на горящи дърва и трудно може да определите дали огънят е фалшив или истински.
Поради липсата на искри, пушек и миризми, пепел и сгурия, тяхното обслужване е много лесно. За монтирането на електрическа камина не ви е необходим комин или вентилационен отвор, а само контакт, което я прави идеална за апартаментното жилище. Тя може да се постави навсякъде в жилището и освен това не заема много място. Цялото удоволствие е компактно, с малки размери и не се нуждае от специален усилен фундамент - може да се постави дори в малко помещение. Дълбочината на “горивната камера” обикновено е 20 – 25 сантиметра. Електрическата камина не замърсява въздуха и помещението, и килимът ви няма да стане черен от сажди в края на отоплителния сезон. И още едно предимство – няма нужда от поддръжка и не се нуждае от ежегодна профилактика, като камината за дърва.
По начин на действие – като стандартен радиатор
При някои модели се използват бързонагряващи се галвано-термични камъни, които акумулират топлината. При производството на електрически камини се обръща особено внимание на безопасността при ползването и икономията на електроенергия. „Запалването” на електрическата камина е лесно - с бутон за включване и изключване. С него могат да се справят дори децата в семейството. Разходите за отопление при електрическите камини са по-високи от тези при камините с водна риза и затворена горивна камера. С тях може да затоплите цялото жилище, докато с електрическата камина ще затоплите само помещението, в което е монтирана. Затова е желателно то да бъде топлоизолирано. Мощността на електрическите камини е от 1000 до 2000 W. Напрежението е 220-240V AC. Енергопотреблението е средно по 1 – 2 киловата на час, но като изключите пламъците, камината става по-икономична.

Ефектът „пламък”
Регулирането на топлината и светлината става с помощта на терморегулатор, който е скрит добре, за да не развали илюзията за “истинска” камина. По-луксозните модели са снабдени с дистанционно управление. С негова помощ може да регулирате големината на пламъка и степента на работа, без да ставате от мястото си. С помощта на вградени вентилатори топлият въздух се разпределя равномерно по помещението. Ефектът „пламък” може да бъде включен или изключен. Известно е, че съзерцаването на играта на огъня успокоява и пречиства от негативни мисли. За да не ви омръзне да гледате един и същи пламък, производителите предлагат регулиране както на яркостта на огъня, така и на рисунъка на пламъците. Могат да се използват различни ефекти – от ярко пламтящ огън до тлеещи въглени с пробягващи пламъчета.
Най-лесни за „монтаж” са малките свободно стоящи уреди - преносими модели на колелца. Размерът им (около 40 на 60 см. или 60 х 60 см.) е компактен. Те имат едно неоспоримо предимство – могат да ви придружават навсякъде, където пътувате, или да ги местите без проблем от една стая в друга. Ако решите да прекарате зимната си ваканция на вилата, взимате камината с вас и я включвате към електрическата мрежа там.

За предпочитане – стационарният монтаж
Ако искате обаче да притежавате „истинска” камина, по-добре я монтирайте стационарно. Въпреки че електрическата камина може да поставите във всяко кътче на дома, без да се съобразявате с мястото на комина или вида на стената, при ситуирането й се съобразете с разпределението в жилището и обзавеждането на помещението. Сложете я в стаята, използвана най-много от семейството, където се събират всички – хола, дневната, трапезарията. Пред камината трябва да има достатъчно място, за да разположите кът за сядане. Може да я поставите на вътрешна или външна стена, в ъгъла, в средата на помещението. Едно от най-трудните изпълнения – централно разположена камина, която сякаш плува в центъра на стаята, е напълно възможно решение при този вид камини.
Стационарните електрически камини напомнят по вид камина от затворен тип с вградена горивна камера. Това е така, защото имате възможност да скриете електрическото й “тяло” с декоративни панели и тя да заприлича на истинска камина. Съвременните технологии отдават предпочитание на “сухото” строителство – оформете камината с гипсокартон или с леки пеноблокчета. Отгоре покрийте с облицовъчни плочи, декоративна мазилка, хромирани метални листове, дървени плоскости. Може да използвате естествен (най-добрата облицовка е врачанският варовик) или изкуствен камък, да изградите фалшив комин, който да подсили ефекта за автентичност, да поставите дървена полица.
Дизайнът на стационарната камина изисква сериозен художествен подход и трябва да е съобразен със стила в жилището. Има и готови модели, които предлагат голямо разнообразие – строга класика, етностил, богат декор, техностил и хай тек. За автентичност може да поставите решетка пред огъня, както и аксесоари за камина – кошница с дърва, набор от маша и лопатка и др.

Актуално за сезона
2481
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Европейският пазар на свинско месо: Оптимизмът надделява – цените са във възход
Актуализираните прогнозни данни на Министерството на земеделието на САЩ
По-високи добиви от пшеница в Евросъюза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини