Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.08.2017 г.

Дървото – семеен талисман

Пропъжда зли духове и нечисти сили

Засаждането на дърво през всички времена има ритуален характер. Било е прието това да се прави в чест на сватбено тържество, при раждането на дете, както и за отбелязването на много други радостни поводи. Не случайно се казва, че човек е длъжен да засади през своя живот поне едно дърво. Оттогава на всеки сорт дърво са се приписвали определени свойства. В миналото се е считало, че някой дървета пропъждат злите духове и другите нечисти сили. Този добър обичай се е съхранил и до наши дни. В Европа е много модно да се засажда “семейно дърво”, което става своеобразен талисман на дома. Разбира се, това сега се прави по-скоро не като защита от зли духове, а за да се направи външната част на дома още по-привлекателна.

Нито едно друго растение не е способно да придаде на градината такава ярка индивидуалност, като красивото дърво. Във всяка градина трябва да има поне по едно такова домашно растение. Благодарение на своите размери то ще определи общия облик на вашето зелено царство. Затова преди да го засадите, си струва да разберете всичките му особености и нужди, за да може дървото да се развива нормално и да запази по-дълго декоративния си вид.
Най-важният критерий при избор на един или друг вид е големината на дървото. Преди всичко трябва да определите каква е нужната височина на вашето дърво, за да не засенчва останалата част от растенията в градината и в същото време то да даде своята лепта към общия дизайн на зелената площ.
Понятието големина включва не само максималната височина на възрастното растение, но и диаметъра на короната. Именно тя определя каква площ е необходима на дървото. Тополата с пирамидална корона, например, въпреки че е много висока, заема по-малко място от ниския планински бряст. Освен това е нужно да се отчита и ежегодното израстване на дадено дърво: бързорастящите дървесни родове като шестила достигат своята максимална големина след 15 години, то на бавнорастящите видове като сребристия смърч са му необходими много повече години.

Правилото
Височината на възрастното дърво не трябва да надвишава две трети от ширината на участъка. Така, при ширина на участъка от 10 м, дървото не трябва да е по-високо от 6.5 м.

Оптическият ефект зависи също така и от дебелината на ствола на дървото и размера на листата. Кленът или иргата с техните ажурни листа се вписват лесно в композиция, но плаинският бряст и тромпетното цвете със своята кръгла корона могат да отвлекат вниманието към себе си. Трябва да се има предвид и такива важни фактори, като окраската на цветовете и плодовете, формата на листата и основния тон на есенната окраска, своеобразната структура и цвета на короната.

Пролетен цветен фойерверк или спокоен зелен фон

Кандидатите за семейно дърво могат условно да се разделят и по този признак. Към първата група се отнасят магнолията, кестена, различни видове дрян, а също така и дивите плодови дръвчета, които през пролетта ще допълват градината ви с цветовете си, а през есента ще я украсяват с плодовете си. Дърветата от втората група е най-добре да се избират така, че през пролетта те да създават зелен фон, а през есента да се превръщат в цветни петна. С декорацията на листата си особено през есента се отличават на първо място многочислените разновидности на клена.
Формата на короната е важен елемент както от практическа, така и от естетическа гледна точка. Дървото, засадено наа площадката за почивка, трябва да дава достатъчно добра сянка. Тук идеално подхождат дървета с кълбовидна или пищна корона, както е при различните видове декоративни вишни. Особено удачна се оказва играта на природата, която ни е подарила дървета с дълги клони, които стигат почти до земята. Обикновено те остават сравнително ниски, но за сметка на това широки, така че напълно могат да заменят беседката.

Пред къщата става и за пазач и за украса

Изберете за своето дърво и подходящото място. Никога не го засаждайте по средата на градината. Дори и да смятате, че там е най-подходящото му място, общият облик на градината ще загуби от това. По-добре е да подчертаете някаква важна линия, например, посадете вашата бъдеща семейна реликва близо до къщата или перголата. В европейските страни пък е много популярно да се садят семейните дървета пред къщата. Това е толкова често срещан атрибут както табелката с номера на фасадата или пощенската кутия на входа. Дървото едновременно украсява и охранява жилището, а и играе ролята на гръмоотвод.
Ако и вие сте решили да посадите вашето дърво през къщата, трябва първо да определите какъв участък можете да отделите за него. На второ място, трябва да се поинтересувате колко място ще заеме в бъдеще възрастното дърво. При избора на вид трябва да помните, че големите дървета с пищна корона са красиви, но заедно с това силно ще засенчат участъка. Мощния ствол близо до входната врата ще напомня недружелюбен бодигард. А цветен храст, например, ще показва духа на гостоприемство на обитателите на къщата.

Стилът на градината не е за подценяване

Независимо какво дърво и къде го отглеждате, то трябва да съответства на стила на сградата и градината. Пред ниски къщи се садят обикновено невисоки дървета. Ако разполагате с много място, можете да посадите и по-големи екземпляри. В селска местност добре изглеждат овощни дръвчета. Подбирайки дървото, трябва обезателно да отчитате и стила. Например, дървото с корона във формата на свещ или кълбо удачно се вписва пред къща в класически стил, а овощните дръвчета – в градините в кънтри стил. В градините с обикновен стил и за обозначение на входа подхождат дърветата с корони във формата на колона и кълбо.

Формата на короната има важно значение

- Топчестата корона е характерна за планинския бряст, аронията и кълбовидната акация. Такива дървета са много компактни и затова могат да станат добро решение за неголеми участъци.

- Свещовидната или колоновидната корона, пирамидалната корона е присъща на такива растения като моливеното дърво или кипариса. Впрочем, пирамидалната топола, много круши и габърът имат близка до тази форма. Към тази група се отнасят и обикновената арония и иргата.

- Плачеща корона. Към тази група се отнася декоративната бреза и козята върба, както и по-топлолюбивия обикновен бук и японската акация.

- Разперената гъста корона е типична за ореха сивия и конския кестен.

Засадете го отделно, за да се отличава
Мястото на засаждане трябва да бъде щателно обмислено, особено когато се отнася за малка градина, защото голямото дърво въпреки всички други растения ще определя облика на градината. Ако искате семейното ви дърво като възрастно де е красиво и да се отличава, го посадете отделно. Дървото придобива типичната за него форма, когато не е притеснявано от други дървесни растения от същата категория. Така че, аако засадите хвойна, болшинството от които са светлолюбиви, заедно с други дървесни видове, те ще загубят голяма част от чара си. Ако растението стои плътно до стената или в близост до свободно растящ жив плет от високи храсти, то няма да формира типичната за него корона. В такива случаи дървото се изтегля.

Дървото – семеен талисман
19096
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Дървото на Соломон достига 50 м височина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини