Начало » Хоби земеделие » Цветарство
24.07.2017 г.

Основната грижа за цветята през студените януарски дни

Постарайте се на всяко отглеждано от вас цвете да създадете оптималните за него условия

През януари грижата за дворната цветна градина отпада, но не съвсем. Ако сняг затрупва клоните на декоративни храсти и дървета, трябва да се отърси от тях, защото и има опасност те да се счупят под тежестта му. В благоприятни за работа на открито дни може да се довършат някои работи от декемврийската програма за работа, като изрязването на ненужни клонки или издънки. Проверете и състоянието на купчинките пръст за предпазване на розите от измръзване, ако по някаква причина са разрушени (валежи, слягане и др.) възстановете ги.
Основната грижа през януари за цветята е тяхното успешно презимуване в стайни условия. Постарайте се на всяко отглеждано от вас цвете да създадете оптималните за него условия.
От повече светлина се нуждаят азалеята, цикламата, примулата, камелията орхидеите и други, които цъфтят сега. Постарайте се те да бъдат по-близо до прозорец с югоизточно или южно изложение. Ще се чувстват добре, ако температурата в стаята е около 18 градуса, а и въздушната влажност да е висока. На светло предпочитат да са и кактусите и алоето, но трябва да им е прохладно - 5-10 градуса.
През този месец цветята най-общо се поливат по рядко, но се съобразявайте с конкретните условия и специфичните изисквания на различните видове. От чести поливки се нуждаят азалеята, цикламата, примулата и други, които в момента са в период на активна вегетация, цъфтят или се подготвят за цъфтеж.
Кактусите, алоето, хортензията, стайната роза и повечето сукулентни видове изпитват по-малка нужда от вода и предпочитат хладите помещения. Поливайте ги рядко. Хортензията вече излиза от състояние на естествен зимен покой и през януари трябва да се настани в помещение с температура 8-10 градуса. Поливките зачестяват, а количеството на водата се увеличава. Увеличава се и температурата, докато достигне 15-16 градуса
Почиствайте редовно праха от листата на стайните растения. Той възпрепятства проникването на светлината до тях, а всичките цветя имат нужда от нея, в това число и най-невзискателните. Прахът по фикуса, кротона и други като тях с едри месести и лъскави листа може да почистите влажна кърпа или мека четка, но някои, чиито листа са дребни и нежни, е по-добре да “изкъпете” под душ с хладка (около 18 градуса) вода.
Сухият въздух се отразява зле на повечето стайни цветя, особено в жилищата с парно отопление. Затова периодично ги пръскайте с помощта на пулверизатор.

Основната грижа за цветята през студените януарски дни
5956
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини