Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.07.2017 г.

Изграждане на конструкцията в младото лозе

Преди пролетната работа да се увеличи

Потягането на телената конструкция в лозето е една от важните задачи, които предстоят пред лозаря. През януари има подходящи дни за нейното изпълнение, а замръзналата почва ще улесни работата.
Нужни ли са ви колове и тел за изграждане на конструкцията в младото лозе, сега е моментът да ги набавите. По-добре сега, отколкото непосредствено преди изграждането на конструкцията, когато пролетните работи бързо ще се увеличават.
Моментът е много подходящ и за подготовка на мястото за ново лозе. Площта се почиства от дървета, храсти и големи камъни, може да се извърши известно подравняване, в участъците, в които то се налага или да се направят тераси.
До пролетното засаждане на лозите не остава много време. Ако все още има площ за риголване, то трябва да бъде завършено при първа възможност през януари. До засаждането следва да има два месеца време, през което почвата да се уплътни от зимно-пролетните валежи.
Съхраняваното грозде в прясно състояние се проверява поне веднъж седмично. При опасност от понижение на температурата до точката на замръзването трябва да се вземат мерки за повишаването й, без да се допуска чувствително затопляне, а само до толкова, доколкото гроздето да не замръзне. Има ли загнили зърна, трябва внимателно да се отстранят с помощта на ножичка със заоблени върхове. Периодичното изгаряне а сяра или серни лентички в помещението е средството за ограничаване или предотвратяване на загниването.
Ако съхранявате резници за вкореняване или за приготвяне на посадъчен материал от облагородени вкоренени лозички, трябва да проверите състоянието им. Температурата в помещението, в което ги съхранявате, не бива да надвишава 6 градуса, но и да не е по-ниска от 2. Не допускайте и изсъхване на пясъка, който трябва да е винаги леко влажен. Ако температурата и влажността в помещението са високи, проветрявайте в тихи дни. При опасност от спадане на температурата в помещението до по-ниски от оптималните стойности, следва да вземете съответни мерки за лекото му затопляне.
Ясните и мразовити дни на януари са много подходящ момент за претакане на виното. В такива дни утайките са плътно на дъното. Преточеното вино трябва да изпълва новия съд без остатък на въздух. Ако това е невъзможно, в празнината трябва да се изгори сяра или сярна лентичка.
Не пропускайте през месеца да потегнете инструментите си за резитба. Св. Трифон е на прага. Прегледайте си и пръскачките и отстранете евентуалните повреди.

Изграждане на конструкцията в младото лозе
12615
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Tревата – красив зелен килим
Община Шабла ще има възможност да кандидатства с проект за рибарско пристанище
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини