Близо 350 килограма храни са бракувани и дадени за унищожаване в екарисаж от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от ведомството. Негодната продукция е установена при редовните проверки, започнати по морето и вътрешността на страната, където се инспектират ресторанти, магазини и заведения за обществени хранене.
До 7 юли са извършени общо 2209 проверки на територията на цялата страна.
Най- честите нарушения, които инспекторите констатираха, са некоректно етикетирани храни, пропуски в записите свързани със системите за управление безопасността на храните, предлагане на продукти с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите и други.
В резултат на установените нарушения, проверяващите съставиха 47 Акта и издадоха 160 Предписания. Два обекта са временно преустановена дейност.