Начало » Новини » Света
08.07.2017 г.

Конфискувани са 122 тона незаконни пестициди при опит за внос в ЕС

sinor

Митническите власти на 16 държави-членки на Европейския съюз, включително тези на Великобритания, Франция, Гърция, Литва, Румъния, Словения и Испания, са конфискували общо 122 тона незаконни пестициди при опит те да бъдат внесени през пристанищата и летищата на общността, съобщиха от „Европол”, цитирани от електронното издание Agropages. В 10-дневната операция, наречена „Сребърна секира II”, освен служители на Европейската полицейска служба и националните митници са взели участие и представители на Европейската служба за борба с измамите.

Количествата конфискувани пестициди са достатъчни, за да покрият 2 пъти територията на Люксембург или 452 хил. футболни терена, заяви говорителят на Европол Тине Холево. Повечето контрабандирани химикали са произведени в Китай, като за целта са били използвани некачествени и често опасни химични съставки, добави Крис Ванстенкисте, началникът на отдела на „Европол” за борба с престъпленията, отнасящи се до интелектуалната собственост.

От европейската полицейска служба уточниха, че фалшифицираните пестициди са в състояние да увредят сериозно селскостопанските култури, да замърсят околната среда и да нанесат вреди на човешкото здраве, а освен това са запалими при извънредно ниски температури. „Някои от тези химикали се възпламеняват при температури под 28 градуса по Целзий, което ги прави изключително опасни за превоз и съхранение”, изтъкна Ванстенкисте. Той отбеляза, че в момента вредните вещества се съхраняват в специализирани съоръжения и скоро ще бъдат унищожени.

През миналия месец „Европол” обяви Китай и Хонконг за най-големите центрове за доставка на фалшифицирани стоки в света. На фона на разширяването на железопътната мрежа за доставки на стоки между Китай и Европа възникват опасения, че престъпни групировки могат да се възползват от потенциално по-евтината или по-бърза алтернатива за превоз на товари в сравнение с въздушните лини и транспортирането с контейнери по море. 

Конфискувани са 122 тона незаконни пестициди при опит за внос в ЕС
7595
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини