Начало » Новини » Страната
05.07.2017 г.

12 земеделци на финалната права в надпреварата за млад европейски фермер

Конкурси

sinor

Българският победител в Националния конкурс за Европейската награда за млади фермери ще стане известен на 7 юли. Церемонията по награждаването му ще се проведе в петък от 15 часа в Ботаническата градина в столицата. 12 български земеделци на възраст под 40 години се състезават за престижното отличие. Това реши експертно жури, в което участват представители на държавната администрация, академичните среди и неправителствения сектор.

През тази година за четвърти път Европейският парламент организира Европейски конгрес на младите фермери, в рамките на който се провежда конкурсът “Европейска награда за млади фермери”.

Организатори за България са евродепутатът Владимир Уручев, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в партньорство с Министерство на земеделието, храните и горите и Националната служба за съвети в земеделието. Европейската награда сe инициира от евродепутатите от Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент – Нуно Мело (Португалия) и Ещер Херанс (Испания) с подкрепата на Конфедерацията на португалските фермери (CAP) и испанската Асоциация на младите фермери (ASAJA).

Седем от проектите, които участват в националната надпревара, са в областта на растениевъдството. Те са разпределени между биологичното и конвенционалното отглеждане на трайни насаждения, производството на зеленчуци и отглеждането на етерично-маслени култури. Проектите в отрасъл животновъдство са свързани с млечното говедовъдство, отглеждането на коне и овце. Един от младите български фермери, който се включва в конкурса, се занимава с биологично пчеларство и отглежда шафранов минзухар.

Спечелилият проект на национално ниво ще представлява България в рамките на Европейския конгрес на младите фермери, който ще се проведе на 18 и 19 октомври в Европейския парламент в Брюксел. Останалите класирани участници на национално ниво ще бъдат поканени като делегати на конгреса на младите фермери.

Основните критерии за оценка на проектите са използването на ноу-хау, нови методи и нови форми на технологиите в даден сектор или регион, чрез използването на иновативни методи в селското стопанство. Регламентът предвижда три награди – за най-добър проект, най-устойчив проект и най-иновативен проект.

През миналата година победителят на национално ниво - Петко Симеонов, млад фермер и производител на биологичен мед, представи България на третия Европейски конгрес на младите фермери (6-7 април 2016 г., Брюксел). Той спечели Европейската награда за най-добър проект на млад фермер с проекта си за дистанционно управление на пчелни семейства чрез интегрирана ИТ система. Спонсорите на конгреса - компанията New Holland и Европейската асоциация за растителна защита (ECPA) осигуриха специални награди за победителите в различните категории на конкурса: посещение на CNH Industrial Village в Торино, Италия и посещение на най-голямото селскостопанско изложение в Париж - Salon International de l’Agriculture.

Европейският конгрес на младите фермери, организиран от Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, е най-мащабното събитие, посветено на младите земеделски производители от цяла Европа. Събитието е признание за ролята на младите земеделци за бъдещето на аграрния сектор и платформа за обмен на добри практики и опит, създаване на контакти между тях самите, както и с представители на агробизнеса и Европейските институции. В рамките на конгреса ежегодно се връчва Европейската награда за млад фермер за най-успешните проекти на млади фермери от държавите-членки.

През 2015 г. евродепутатът Владимир Уручев бе определен за посланик на Европейския конгрес на младите фермери за България и организатор на конкурса на национално ниво.

12 земеделци на финалната права в надпреварата за млад европейски фермер
7189
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Основен критерий за подбор са иновативните практики в стопанството
Обявиха провеждането на тазгодишния национален конкурс за млад фермер
На 19 октомври ще бъде връчена европейската награда за млад фермер на годината
Важно за фермера
Вторият прием за млад фермер ще бъде с бюджет от 22,5 млн. евро
1 386 млади фермери са подали заявления за подпомагане по новата селска прогарама
До 25 юни може да се кандидатства за участие в конкурса Европейската награда за млади фермери 2017 г.
Фонд „Земеделие”
Подписани са договори за 358 проекта на млади фермери, тече допълнителна проверка за пъдпъдъци и зайци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини