Половината от тестваните фуражи в България съдържат генетично променени организми, сочат данни на неправителствената организация „За земята”, получени от Българската агенция за безопасност на храните чрез искане, което се позовава на Закона за достъп до информация, съобщи Българското национално радио.
Според Ивайло Попов от „За земята” наличието на ГМО във фуражите обикновено се дължи на соята в тях, тъй като 90% от произвежданите количества от тази култура в света са с генетично промени. По думите на Попов големият проблем в случая е, че потребителите не са информирани за това, тъй като законодателството в Европейския съюз не изисква върху крайните продукти като месо, мляко и яйца да бъде отбелязано изрично, че са произведени от животни, хранени с фуражи с генетично променени съставки. „Това, което работи в Европа, е обратният подход – с доброволно етикетиране „Без ГМО”, като са разработени стандарти”, уточни той пред БНР.
Предстои такъв стандарт да бъде разработен и в България, посочват природозащитниците.