Начало » Новини » Страната
04.06.2017 г.

България предлага да се въведе QR код за вината

Родна инициатива
България предлага да се въведе QR код за вината

sinor

България предлага да се въведе QR код за вината, който да бъде поставен на етикетите на всяка бутилка. Чрез прочитането му от мобилно приложение на смартфон потребителят бързо ще получи подробна информация за региона и годината на производство, за сорта, вкусовите качества и потребителската оценка. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев по време на заключителна пресконференция на 40-тия юбилеен Световен конгрес по лозарство и винарство,  който се проведе в София.

Темата за въвеждането на  QR код ще бъде поставена за обсъждане на следващата генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното, която ще се проведе през 2018 година в Уругвай.

Красимир Коев обясни, че идеята е резултат от съвместна работа на лозаро-винарската общност в страната, администрацията на Изпълнителната агенция и Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е да се внедряват практични иновации за целия винарски сектор, които да достигат бързо до голям брой хора по целия свят.

„По този начин напитката става разпознаваема и всеки потребител ще има достъп чрез приложение на мобилния си телефона. С QR кода купувачът ще има възможност да следи рейтинга на дадено вино“, допълни инж. Коев. Възможността да се оцени на момента вино, което е дегустирано, ще създаде нови перспективи пред производителите и любителите на напитката.

Коев каза още, че провеждането на Световния конгрес в страната дава шанс да се увеличат, както чуждестранните инвестиции, така и реализацията на по-големи количества български вина извън граница.  Само до края на годината той очаква  ръст на експорта с 30%, а за следващата – дори удвояване.

Жан-Мари Оран, Генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) посочи, че се наблюдава тенденция на пренасочване на консумацията към по-нискоалкохолни винени напитки в сравнение със спиртните. По думите му потребителите консумират по-малко, но по-качествени вина.

Президентът на Международната организация по лозата и виното проф. д-р Моника Кристман открои климатичните промени като основно предизвикателство пред лозаро-винарския сектор.  Тя похвали България за перфектната организация на световния конгрес по виното и изрази убеденост, че всичките над 500 участници във форума ще се върнат отново у нас.  Проф. Кристман  коментира, че въвеждането на QR код ще е прекрасен начин за  получаване на допълнителна информация от потребителите, но се пошегува, че дигитализацията не бива да измества дегустацията.  През 5-те дни на световния конгрес по виното в София са приети 22 резолюции, както и са изнесени 280 доклада от представители на 33 държави. 

1150
Последни материали
Виж
Протест
Гръцките фермери отново изкарват тракторите по пътищата
Всяко нарушаване на покоя на пчелите вреди на доброто презимуване
В пчелина през януари
Рецепта с кайма
Кремсупа с топчета
От 1 януари
Турция понижи митото върху вноса на орехи и бадеми до 15 на сто
Румъния е на първо вясто по заети в биологичния сектор
България е лидер в ЕС по ръст на площите с биоземеделие през настоящото десетилетие
Цени по региони
Цените на яйцата спаднаха с 5 стотинки
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Безцветен коняк и екзотични напитки са сред изненадите на предстоящата „Винария 2018“
Съдовете трябва да престоят с вода поне 20 дни
Накиснете бъчвите, преди да налеете вината
Бъдещето на ОСП: Дори чашата ви червено вино е застрашена от промяната на климата
Карантинният й срок е до 10 дни
Сернистата киселина подобрява виното
Производството на вино в света удари 50-годишно дъно
Ако виното стане синьо - температурите до минус 5 градуса влияят положително
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам