Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.04.2015 г.

Производството и потреблението на вино са намалели в световен мащаб през 2014 г.

Състояние

Farmer.bg

През 2014 г. световното производство на вино се е свило с 4% до около 279 млн. хектолитра, обявиха от Международната организация за лозята и виното, цитирани от Ройтерс. Първа по произведени количества благодарение на благоприятното време е Франция с 46,7 млн. хектолитра, като те са се увеличили с 11% спрямо 2013 г., докато в Италия и Испания е отчетено отстъпление на произведените обеми, съответно със 17% до 44,7 млн. хектолитра и с 9% до 41,6 млн. хектолитра.

Потреблението е намаляло слабо до 240 млн. хектолитра от 242 млн. хектолитра през 2013 г., посочиха от международната организация. В САЩ през миналата година то е било най-голямо и страната запазва водещата си позиция от 2013 г., когато я отне от Франция. Американският пазар се е разширил с 2% по отношение на количествата, достигайки 30,7 млн. хектолитра, докато във Франция се е свил с близо 3% до 27,9 млн. хектолитра. Следващите най-големи потребители на вино са италианците, германците и китайците. Данните са предварителни, но очакванията са по-скоро за корекция в посока на понижаването им, отчитайки забраната на Русия за внос на хранителни стоки от западните държави и кризата в Украйна, обяви генералният директор на организацията Жан-Мари Орон.

Международната търговия с вина през 2014 г. е на стойност 26 млрд. евро, платени за 104 млн. хектолитра, сочат данните на организацията. Испания е най-големият износител в количествено отношение, като доставките са нараснали с 22% спрямо 2013 г., достигайки 22,6 млн. хектолитра. В стойностно изражение обаче лидер е Франция със 7,73 млрд. евро – з пъти повече от Испания.

През миналата година Китай е изместил Франция от второто място в света по размер на площите, върху които се отглеждат лозя, след като в азиатската държава е продължило засаждането на предимно вносни сортове, насочено към задоволяване на нарастващото търсене, изтъкват от организацията. От началото на века Китай е увеличил площите с лозя повече от 2 пъти и те са достигнали 799 хил. хектара. Това представлява 10,6% от лозовите масиви в света, докато делът на Франция е 10,5%, а на лидера Испания – 13,5%. „Китай иска да задоволява сам нуждите си във всички сектори и този не е изключение”, заяви Орон. През 2014 г. обаче потреблението на вино в Китай се е свило със 7% след бързия ръст, регистриран от началото на века, след като правителството предприе мерки срещу разходите за луксозни продукти.

От 2013 г. страната е най-големият потребител на червени вина и според Орон ги внася от целия свят, докато по отношение на белите търсенето е минимално. Най-търсени са сортовете Каберне Совиньон, Шира, Мерло и Шардоне, а отглеждането им е застъпено в най-голяма степен в сухи региони в провинциите Нинся, Съчуан и Хъбей, където на практика не се конкурират с други култури, уточни той. Колкото до производството, Китай все още изостава значително от най-силните в света, като продукцията е надхвърлила с малко 11 млн. хектолитра, класирайки страната на 8-мо място в света по този показател. Но тъй като от засаждането до първата реколта са нужни 4-5 години, а сериозният ръст при новите масиви  започна преди 2-3 години, още през следващите няколко години производството в Китай може да се увеличи значително, отбеляза Орон. 

Производството и потреблението на вино са намалели в световен мащаб през 2014 г.
6154
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Измама с биологично вино
Европейската прокуратура запорира активи на винопроизводител за 520 000 евро
Предстоящо
Преди Трифон Зарезан в Ямбол за първи път ще има „Дни на местните вина“
До 15 декември се подават заявления по интервенциите за реклама на вина в ЕС и трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини