Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.06.2017 г.

Салвията помага на жените

Може да намали тревогата и да освежи тена

pixabay.com

Мускатният конски босилек (Salviasclarea),от който се получава лечебен екстракт и етерично масло, е родом от Средиземноморието, в Централна Европа той се отглежда в културните градини. Древните египтяни са поили с отвара от мускатен конски босилек безплодните жени, гърците са писали за растението стихове и са лекували с него разстройство на паметта, а в Римската империя салвия скларея е използвана при болести на стомаха, бъбреците и нарушение на менструалния цикъл. Тогава растението е получило своето название от латински език “salver”, което в превод означава “да спасиш”. Римляните са донесли салвията в Европа, където тя бързо е получила широко приложение.

В наши дни екстрактът от салвия влиза в състава на много препарати за лечение на акне, тъй като тя нормализира функцията на мастните жлези, спира раздразнението, дезинфекцира и омекотява кожата. Екстрактът от салвия може да се използва и за предотвратяването на преждевременно стареене на кожата, тъй като тя има изразен регенериращ ефект, изглажда бръчките и освежава тена.

Популярно в козметиката е и етеричното масло от салвия, то се използва в комплексната терапия на ред заболявания. Ароматът на салвия е пикантен, леко дървесен. Вдишването на аромата на етеричното масло помага да човек да се успокои, да се избави от чувството на тревога, да повиши настроението си, да стимулира умствената и творческата дейност. Маслото от салвия е подходящо за използване в ароматните лампи, терапевтичните вани и за масаж. За намаляване на болката няколко капки етерично масло в крема за масаж ще помогнат при разтриването на шията, гърба и кръста. Масажът с масло от салвия ще помогне при спазми в мускулите, в това число и по време на менструация. В тези случаи трябва да се масажира областта на корема и кръста. Има и готови козметични средства, в състава на които влиза масло от салвия.

Етеричното масло от салвия е ефективно върху женската репродуктивна система. Благодарение на своя естрогеноподобен ефект, тя хармонизира биологическите ритми, смекчава раздразнителността и прилива на топлина в климактериума.

Трябва да се отбележи, че използването на масло от салвия може да предизвика сънливост. Не трябва да се използва едновременно с алкохол или преди да се шофира и работи с опасни машини. 

Салвията помага на жените
7183
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Салвията не понася излишната влага
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини