Начало » Новини » Коментари
19.05.2017 г.

Как бъдещата селскостопанска политика ще обедини браншовите организации от агросектора

sinor

Уважението към фермерската професия в Австрия е изключително високо, затова и  обществото я поставя на второ място по престиж след пожарникарската. Този пример трябва да следват и българските производители, ако искат да докажат, че с усвояването на европейските и национални субсидии производителите работят не само за себе си, но и за благото на цялото общество. Този извод се наложи от проведената в Пловдив първа национална конференция за бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., организирана от Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро.

В дискусията участваха представители на над 10 организации от земеделието, неправителствени институции, министри от българското правителство и представители на министерствата на земеделието и икономиката от Холандия, Естония, Австрия и Италия.

От името на Националната асоциация на зърнопроизводителите фермерът от Пазарджишко Ангел Вукодинов изрази мнението си не само по отношение на австрийския опит в прилагането на ОСП, но и този на Холандия, чието правителство възнамерява в бъдеще с предимство да подпомага онези фермери, които работят в полза на обществото.

„Дали и ние бихме могли да променим начина си на мислене, така че, когато обществото има нужда от нас, и ние да сме насреща“, попита Вукодинов. Той даде елементарен пример със състоянието на улиците по селата, където „само с един шредер всеки от нас лесно би могъл да изчисти поникналата трева, прораснала между асфалта или плочките, за да стане мястото ни за живее по-красиво. Но дали го правим?“.

Примерът беше красноречив, за да покаже колко трудно българинът работи за благото на цялото общество и колко много ни пречи разделението. Защото смисълът на европейското подпомагане е именно в това - чрез европейското обединение по-богатите държави да заделят от националните си бюджети, за да подпомагат по-бедните. Които пък от своя страна да могат да ги догонят.

Повечето от присъстващи на конференцията споделиха мнението на зърнопроизводителя по отношение на българската народопсихология и трудността на българина да се сдружава. И  всички те бяха категорични, че е назряла необходимостта от обединение между браншовите организации.

„Целта на тази конференция е не да я превърнем в една говорилня, от която няма полза. Желанието ни е вие като хора от сектора да инициирате своето обединение, като общата цел бъде новата селскостопанска политика и мястото на българския земеделски производител в нея“, посочиха организаторите Светлана Боянова и Николай Вълканов.

Хората от бранша отдавна не таят надежда за приемането на Закон за браншовите организации, защото въпреки обещанията и това Народно събрание едва ли ще стане факт, за да имат своя представителност в диалога си с правителството.

„За да се чуе гласът на България, браншовите организации би трябвало да създадат свои съвет с представители от всеки сектор, който периодично да заседава с представителите на правителството, както това се случва в останалите държави“, посочи Боянова. За пример тя даде Австрия, където съветът на фермерските организации се среща всяка седмица с тяхното министерство на земеделието. В Холандия тези срещи са веднъж месечно.

Срещата в Пловдив не завърши с решение за формата на бъдещото обединяване, но вратата беше широко отворена за създаване на съвет от браншовите организации, които да си комуникират с администрацията. От името на неправителствения сектор Светлана Боянова поясни, че законодателно биха могли да предложат решение за регистрацията на бъдещото обединение.

По същото време в Стара Загора Асоциацията на земеделските производители, която странно защо организира аналогична среща по ОСП, вместо членовете им да присъстват на тази в Пловдив, взеха подобно решение.

Представители на 20 браншови организации решиха да се създаде работна група с участието на браншовите организации, които да работят по бъдещата ОСП.

Министърът на земеделието Румен Порожанов присъства и на двете срещи, като обяви готовност да се работи в широк формат с професионалните организации, така че България да представи адекватна позиция по бъдещата ОСП, която да бъде в защита на родния бизнес.  

Очаквайте още по темата

Как бъдещата селскостопанска политика ще обедини браншовите организации от агросектора
10070
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
За намаляване на административната тежест върху фермерите в ЕС
ЕК предложи знаково преразглеждане на разпоредби от ОСП
Следващите заседания ще се проведат на 22 и 23 април
Оптимистични резултати след второто обсъждане на промените в ОСП
И Вътев като Войчеховски очаква началото на нов диалог за ОСП 2027 г.
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Отоплителният сезон в региона продължава 8 и понякога дори 9 месеца
Уточнение в закон оставя жителите на община Доспат без нужните дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини