Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
15.05.2017 г.

Без разреждане на плодовете по дръвчетата догодина може да останем без реколта

sinor

Сред градинарите е разпространено мнението, че само ябълката страда от периодичност на плододаването, докато крушите например раждат всяка година, но това не е точно така – след обилна реколта дори и те могат да „излязат в отпуск” през следващия сезон. По принцип не винаги може да се каже защо някоя овошка си почива, но най-разпространените причини са добре известни.

Свръхреколтата и по-точно обилният цъфтеж и плододаване изтощават дървото и вследствие на това то не залага или залага съвсем малко цветни пъпки за следващата година. Най-често такава последователност се проявява при ябълката, докато при крушите наистина е по-рядко явление.

Малко по-различно е положението при сливите и вишните, където подобна „периодичност” може да е следствие просто на измръзване след по-топли периоди през зимата, когато цветните пъпки са особено чувствителни към ниските температури. Сериозни щети нанасят и застудяванията през пролетта, особено по време на цъфтежа, когато дори само студен вятър е в състояние да доведе до опадане на цветовете, а дори това да не се случи, се стига до трудно връзване на плодовете. Падане на температурите до 2-3 градуса под нулата по Целзий пък уврежда цветовете не само да костилковите култури, но и на ябълките и крушите. Поради тази причина е вредно овошките да се садят в котловини със студени въздушни течения, тъй като именно това може да се окаже причината дърветата да не дават плод всяка година.

Липсата на необходимите грижи за овошките и подборът на сортове без отчитане на това дали са самоопрашващи се или имат нужда от опрашители също може да доведе до периодично плододаване. Има сортове ябълки и круши, които раждат практически всяка година. Те се различават от останалите с умереното залагане на плодни пъпки, не особено голямо количество резервни цветове, добро разлистване и частично самоопрашване, което им дава възможност да осигуряват реколта и без наличието на опрашители.

Един от основните агротехнически методи е нормирането на завръзите в овошките, но той може да се прилага успешно само върху младите дръвчета, тъй като при големите е особено трудоемък.

При ябълките може да се нормират и плодовете, като те наедряват в по-голяма степен за сметка на количеството им. Обикновено това се прави през пролетта и в началото на лятото. Извършва се само ако плодовете са прекалено много, т. е. когато са разположени нагъсто. Принципът е прост – във всяко съцветие има 5-6 цвята, затова се оставят не повече от 2-3 плода, а понякога – и по 1-2.

Разбира се, при вишните и сливите нормирането е безсмислено, затова при плодородна година просто ги подрязват, а при по-слаба методът просто не се практикува. Това позволява в известна степен да бъде елиминирана периодичността при плододаването.

Без разреждане на плодовете по дръвчетата догодина може да останем без реколта
25472
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
За да може държавна продоволствена корпорация да напазарува спокойно през април
Индия моли частните търговци да ограничат покупките на пшеница от новата реколта
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Заради свиването на засетите площи през есента във Франция и Германия
Реколтата от мека пшеница в ЕС се очертава най-слабата от 4 сезона
(„Early outlook for 2024 crops)
Перспективи за пшеница реколта 2024 г.
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини