Начало » Новини » Интервю
15.05.2017 г.

Слави Трифонов: Не искаме плодовете и зеленчуците да са параванен приоритет

sinor

В края на миналата седмица представителите на три асоциации и четири организации и групи на земеделски производители в областта на зеленчукопроизводството и овощарството се обединиха в конфедерация на браншовиците, която да представлява бизнеса пред властта. Обединението ще стане факт едва след юридическото оформяне на документите.

„Идеята на сдружаването е да потърсим постоянен диалог за решаване на назрелите проблеми, защото пазарът е трайно изкривен и се толерира от вносители, които по никакъв начин не спазват европейското законодателство, от което страдаме всички ние“, коментира за Синор.БГ Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България.

Според Трифонов българското законодателство е адаптирано само около 20-30% спрямо европейското законодателство, затова и родният пазар е като разграден двор, в който нелегалният внос се шири необезпокояван, смята фермерът. „В България всеки може да постави незаконен бус край пазара или по пътищата на страната и да продава каквото си иска, докато в Солун например ако идете, автоматично ще дойде представител на контролните органи, който ще ви поиска поне 11 документа, необходими да продавате там“, посочи още Трифонов.

В същото време проверките у нас се правят за определени хора, защото веднага, щом данъчни или инспектори по храните се появят на борсите, всички търговци автоматично затварят и на практика контролът е фиктивен.

Именно затова новата конфедерация ще представи конкретни предложения, с които да ориентира администрацията за адекватна защита на законно работещите български фермери.

Най-големият проблем според Трифонов е неспазването на Наредбата за изискванията за качеството и контрола за съответствие на пресни плодове и зеленчуци, която трябва да се прилага от Българската агенция за безопасността на храните (БАБХ). „У нас на всяка втора сергия дините са от Любимец, пъпешите – от Долни Дъбник, а черешите – от Кюстендил“. Затова новото обединение само ще сигнализира администрацията за незаконните канали. Само преди два месеца производител от Петричко сигнализира за незаконните оранжерии, създадени от митничари, които не се регистрират по ДДС и продават домати и краставици на черния пазар.

Другият проблем за бизнеса е и самото подпомагане. „На книга ние се водим приоритет, но сме само параванен приоритет, защото преди нас са всички останали. Като погледнете по размер на субсидиите и време за тяхното изплащане, първи са зърнопроизводителите, следват тютюнопроизводителите, животновъдите, а плодовете и зеленчуците са едва накрая“, коментира още Трифонов. Затова и в първата си среща с новия земеделски министър браншът ще постави исканията си за защита на родното производство.

Освен съюза на градинарите в бъдещата конфедерация ще участват още Асоциация „Български пипер“ и Националната асоциация на картофопроизводителите, както и 4 по-малки групи и организации. Отправена е била покана към всичките 16 асоциации в областта на плодовете и зеленчуците, но на първата среща са се отзовали само тези 7 браншови съюзи.

Слави Трифонов: Не искаме плодовете и зеленчуците да са параванен приоритет
16349
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Позиция
И втората биоасоциация напомня на властта за неизпълнени ангажименти към сектора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини