Начало » Новини » Интервю
20.04.2017 г.

Албена Симеонова: Безобразие е - и в края на април биорастениевъдите няма да получат субсидиите за 2016-а!

sinor

Точно преди Великден от министерството на земеделието съобщиха, че започва изплащането на субсидиите за агроекология и биопроизводство. За целта щели да се преведат 17,5 млн. лева на 2 800 земеделски производители. Три дни след светлите празници преводите не са получени от голяма част от биофермерите, а стопаните се чудят как да си осигурят финансирането за пролетните дейности. Пред Синор.БГ председателят на Асоциация Биопродукти Албена Симеонова изрази силното възмущение на сектора към държавните институции.

Г-жо Симеонова, кога разбрахте, че средствата няма да бъдат платени?

Помним как служебният министър Христо Бозуков съобщи, че средствата по двете мерки са платени, но това не е вярно, защото преведоха парите само на пчелари и биоживотновъди и то едва ли не с обяснението „че били по-гръмогласни“. Ако трябва да викаме, можем да го направим, но така ли трябва да изглежда диалога с институциите.

Отговорът от министерството беше, че видите ли, ние биорастениевъдите сме били много. Зърнопроизводителите също ги притискали за зелените плащания, тютюнът също чакал, та затова ние ще сме на опашката. В крайна смета разбрахме, че до края на април едва ли ще си получим парите.

Как така до края на месеца, какви са обясненията им?

От всичките лъжи, с които ни обливаха, се разбра, че този сектор по никакъв начин не е приоритетен за властта. В същото време в Европа всичките биопроизводители си получиха субсидиите още в края на 2016 година. На този фон как да сме конкурентоспособни?

Как така успяха да изплатят през декември на зърнопроизводителите, а ние буквално сме изпаднали в агония, защото нямаме пари за пролетните дейности. Докато в другите сектори отдавна успяха да засеят, дори да си напръскат с неоникотиноиди, ние работим на вересия.

Лично аз съм взела назаем семената за слънчогледа от фирмата, с която имам договор да ми изкупи продукцията през есента. Но бензиностанцията, която е до моите полета, ще фалира заради мен, защото нямам пари да си върна борчовете от миналата година. Рентите също не съм платила и това се отнася за всички биопроизводители, а хората си чакат парите. Досега такова чудо не е било!

Къде точно са причините според вас?

Фонд „Земеделие“ се оправдава с министерството, от министерството контрират, че проблемът бил във фонда, затова служителите трябвало да се хванат на работа. На кого да вярваме при тази ситуация...?

Но нас не ни интересува кой е виновен. За нас е важно по най-бързия начин да си поемат ангажиментите, защото е безобразие да ни разиграват по този начин. Затова ви моля от името на Синор.БГ да отправите запитване в министерството за причините да не се плаща на биорастениевъдите, защото това е основният въпрос, който нашите членове отправят към нас.

А какво ще стане с кандидатстването за новата кампания 2017?

Тези, които са биосертифицирани и тези в преход, ще могат да очертават, но за тези в преход ще бъде под условие. И ако догодина за тях не се намерят средства от други мерки, те може и да не получат субсидии за 2017 г. Това се разбра от последната заповед.

Значи тези, които са започнали като био през 2016 година, са под условие и не е ясно дали ще бъдат подпомогнати, така ли?

Да за хората в преход не е сигурно, а те са инвестирали в това производство, което е ужасно. Непрекъснато се говори за здравословно хранене на народа, че щяло да се подпомага биологичното производство. А на практика парите свършиха. Значи не им е правилна политиката. Не обвинявам конкретно този или онзи. Но когато се приемаше планът за развитие на биопроизводството, се казваше, че през 2013 година площите с биопроизводство ще достигнат 8% от общата обработваема земя.

Тогава бяхме едва на 2%, но сега сме 5%. В този случай аз питам защо в новата програма не са предвидени средства за подпомагане на тези 8% биоплощи. Правиш план, гласуван от Министерския съвет, а в същото време блокираш този план – няма логика.

Какво очаквате от кабинета Борисов 3?

От досегашните изявления на бившите министър Десислава Танева и зам. министър Васил Грудев разбрахме, че има неработещи мерки, които могат да се нотифицират и макар със задна дата да се намери решение.

И Танева, и Грудев са наясно с проблема, затова очакваме решения. Но за нас е важно да видим добро отношение към малкия фермер и това трябва да се усети от следващия парламент.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Албена Симеонова: Безобразие е - и в края на април биорастениевъдите няма да получат субсидиите за 2016-а!
31163
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Албена Симеонова: Италианските сортове спасиха младото ми лозе от измръзване през зимата
Предстоящо
На 2 юни в Любеново край Никопол ще има представяне на биоторове и техника
Биопроизводителите трябва да кандидатстват в кампания 2017 независимо от опоскания бюджет
Общо събрание
Асоциация Биопродукти е с нов управителен съвет
За Албена Симеонова са членували 159 от 180-те души с право на глас
Българка е приета в ръководството на биофедерацията IFOAM EU
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини