Начало » Пазари » Животинска продукция
01.04.2017 г.

Цени на цяло агне за клане в страната

Средната цена на едро на цяло агне за страната е без промяна спрямо предходната седмица – 13,29 лв./кг кланично тегло, като стойностите по области продължават да варират от 12,00 лв./кг в Русе до 15,00 лв./кг във Варна. В сравнение с предходния седмичен период, в три области продуктът поевтинява в рамките на 1,2% - 3% (Велико Търново), докато в други три поскъпва с между с 0,8% и 4,2% (Смолян), посочват в седмична справка експерти на МЗХ.

През изтеклия седмичен период не е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ).

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на цяло агне остават в границите от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,20 лв./кг във Велико Търново, Ловеч и Плевен. Единствено в Пловдив се отчита седмично изменение на цената на продукта – покачване с 1,1%, което води до минимално увеличение (с 0,1%) на средната стойност за страната в тези обекти, до 13,22 лв./кг.

През периода на наблюдение средната цена на дребно на цяло агне в ДТО за страната е с 0,07 лв./кг или 0,5% по-ниска от тази на едро, се казва в анализа на експертите от МЗХ.

Агнешки бут

Търговията на едро с агнешки бут е в ценовия диапазон от 13,35 лв./кг (Габрово) до 15,35 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). Седмични изменения на стойностите се регистрират само в три от областите - понижение с 0,8% във Велико Търново и покачване съответно с 1,9% и 4,8% в Смолян и Плевен.

В големите търговски вериги цените на агнешки бут варират от 13,20 лв./кг в Пазарджик до 14,99 лв./кг в Хасково. Единствено в Пловдив се наблюдава ценово изменение спрямо предходната седмица, като продуктът поскъпва с 1,9%. Въпреки това, средната стойност за страната в ГТВ се понижава с 1,3% на седмична база, до 13,95 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане в ГТВ във Варна и Шумен (където през предходната седмица бяха регистрирани едни от най-високите стойности за страната).

По области, предлагането на дребно на агнешки бут в по-малките магазини е на цени от 11,40 лв./кг до 14,99 лв./кг, съответно в Бургас и Добрич. Само в Пловдив се отчита отклонение на цената на седмична база – покачване с 1,7%. Средната цена на агнешки бут за страната в тези обекти е 13,68 лв./кг, с 1,3% над нивото от предходната седмица.

През периода на наблюдение средната цена на агнешкия бут в ГТВ за страната е с 0,27 лв./кг или с 2% по-висока от тази в ДТО.

Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 0,43 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,70 лв./кг от тази в ДТО.

Агнешка плешка

Цените на едро на агнешка плешка са най-ниски в Габрово - 12,35 лв./кг, а най-високи в Благоевград - 15,42 лв./кг. В сравнение с предходния седмичен период, в четири области е налице покачване на стойностите с между 1,4% и 5,2%, най-чувствително в Плевен, докато във Варна и Габрово продуктът поевтинява, съответно с 3,3% и 5,7%. Така, средната стойност за страната се повишава с 0,5% на седмична база, до 13,97 лв./кг.

В големите търговски вериги предлагането на агнешка плешка е в ценовия интервал от 11,95 лв./кг в Пазарджик до 13,50 лв./кг в Пловдив. Единствено в област Пловдив се наблюдава отклонение на цената спрямо предходния седмичен период - повишение с 3,8%. Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ГТВ е 13,14 лв./кг, с 0,8% по-висока спрямо предходната седмица.

По области, цените на агнешка плешка в другите търговски обекти остават в границите от 11,20 лв./кг (Бургас) до 14,43 лв./кг (Русе), като само в Пловдив се отчита седмично изменение – покачване с 5,7%. Средната стойност за страната се повишава с 1% на седмична база, до 13,16 лв./кг.

През периода на наблюдение средната цена на агнешка плешка в ГТВ за страната е с 0,02 лв./кг или с 0,2% по-ниска от тази в ДТО.

Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,83 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,81 лв./кг от тази в ДТО.

Цени на цяло агне за клане в страната
9894
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
Кражба на агнета завърши щастливо за животните и стопанина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини