Средната цена на едро на цяло агне за страната е без промяна спрямо предходната седмица – 13,29 лв./кг кланично тегло, като стойностите по области продължават да варират от 12,00 лв./кг в Русе до 15,00 лв./кг във Варна. В сравнение с предходния седмичен период, в три области продуктът поевтинява в рамките на 1,2% - 3% (Велико Търново), докато в други три поскъпва с между с 0,8% и 4,2% (Смолян), посочват в седмична справка експерти на МЗХ.
През изтеклия седмичен период не е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ).
В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на цяло агне остават в границите от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,20 лв./кг във Велико Търново, Ловеч и Плевен. Единствено в Пловдив се отчита седмично изменение на цената на продукта – покачване с 1,1%, което води до минимално увеличение (с 0,1%) на средната стойност за страната в тези обекти, до 13,22 лв./кг.
През периода на наблюдение средната цена на дребно на цяло агне в ДТО за страната е с 0,07 лв./кг или 0,5% по-ниска от тази на едро, се казва в анализа на експертите от МЗХ.
Агнешки бут
Търговията на едро с агнешки бут е в ценовия диапазон от 13,35 лв./кг (Габрово) до 15,35 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). Седмични изменения на стойностите се регистрират само в три от областите - понижение с 0,8% във Велико Търново и покачване съответно с 1,9% и 4,8% в Смолян и Плевен.
В големите търговски вериги цените на агнешки бут варират от 13,20 лв./кг в Пазарджик до 14,99 лв./кг в Хасково. Единствено в Пловдив се наблюдава ценово изменение спрямо предходната седмица, като продуктът поскъпва с 1,9%. Въпреки това, средната стойност за страната в ГТВ се понижава с 1,3% на седмична база, до 13,95 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане в ГТВ във Варна и Шумен (където през предходната седмица бяха регистрирани едни от най-високите стойности за страната).
По области, предлагането на дребно на агнешки бут в по-малките магазини е на цени от 11,40 лв./кг до 14,99 лв./кг, съответно в Бургас и Добрич. Само в Пловдив се отчита отклонение на цената на седмична база – покачване с 1,7%. Средната цена на агнешки бут за страната в тези обекти е 13,68 лв./кг, с 1,3% над нивото от предходната седмица.
През периода на наблюдение средната цена на агнешкия бут в ГТВ за страната е с 0,27 лв./кг или с 2% по-висока от тази в ДТО.
Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 0,43 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,70 лв./кг от тази в ДТО.
Агнешка плешка
Цените на едро на агнешка плешка са най-ниски в Габрово - 12,35 лв./кг, а най-високи в Благоевград - 15,42 лв./кг. В сравнение с предходния седмичен период, в четири области е налице покачване на стойностите с между 1,4% и 5,2%, най-чувствително в Плевен, докато във Варна и Габрово продуктът поевтинява, съответно с 3,3% и 5,7%. Така, средната стойност за страната се повишава с 0,5% на седмична база, до 13,97 лв./кг.
В големите търговски вериги предлагането на агнешка плешка е в ценовия интервал от 11,95 лв./кг в Пазарджик до 13,50 лв./кг в Пловдив. Единствено в област Пловдив се наблюдава отклонение на цената спрямо предходния седмичен период - повишение с 3,8%. Средно за страната, цената на дребно на агнешка плешка в ГТВ е 13,14 лв./кг, с 0,8% по-висока спрямо предходната седмица.
По области, цените на агнешка плешка в другите търговски обекти остават в границите от 11,20 лв./кг (Бургас) до 14,43 лв./кг (Русе), като само в Пловдив се отчита седмично изменение – покачване с 5,7%. Средната стойност за страната се повишава с 1% на седмична база, до 13,16 лв./кг.
През периода на наблюдение средната цена на агнешка плешка в ГТВ за страната е с 0,02 лв./кг или с 0,2% по-ниска от тази в ДТО.
Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е с 0,83 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,81 лв./кг от тази в ДТО.