Начало » Новини » Коментари
31.03.2017 г.

Десет пъти повече полиция и десетократно по-малко фермери се събраха на втория протест пред министерството на земеделието

sinor.bg

Властта трябва силно да се е стреснала от първия протест на земеделските производители, проведен на 22 март пред министерството на земеделието, след като днес при повторното му издание тротоарите бяха пълни с полиция. Ако седнеш да броиш, полицаите май бяха колкото протестиращите, видимо, за да пазят кожата на така наречения служебен министър и подчинените му чиновници.

Или казано метафорично, властта чак си глътна думата от страх, въпреки че протестът за пореден път беше мирен и никой не възнамеряваше да търси насила среща с чиновниците.  

Защо животновъдите бяха една шепа? Причините са обясними – при първия протест те бяха погнусени от липсата на диалог и от унизителното отношение на властта и понеже не очакват да постигнат нещо с нови бунтуве, затова на 31 март дойдоха може би само най-непримиримите. Освен обединените животновъди тук бяха още тютюнопроизводители, пчелари и животновъди от Кюстендилско.

За пореден път хората настояха да се отмени заповедта на земеделския министър от 28 февруари, с която се блокира приемът на нови заявления по мерките 10 и 11 от новата ПРСР за агроекология и биоземеделие. Протестиращите настояват и да получат директните плащания по всички схеми до края на март, така както това се извършва в останалите европейски държави.

„Ако не знаете защо гръцките фермери престанаха да протестират и да блокират границите през февруари, то е защото гръцкото правителство им изплати накуп всичките субсидии за 2016 г.”, коментира за Синор.БГ Иван Сабахлъков от сдружението на тютюнопроизводителите „Басма”. В същото време българският служебен агроминистър, още щом дойде на власт, отсрочи с един месец плащанията, заложени от предишната власт за февруари и март, с което маса народ по селата останаха без средства, припомни и Бойко Синапов.

Именно заради това ръководството на Български обединени животновъди е решено да сезира прокуратурата за забавените плащания, защото „ако не търсим правата си, ще продължат да ни мачкат”, посочи още Синапов  

Колегата му Сабахлъков беше още по-краен в оценката си за сегашната ситуация и настоя фермерите да учредят Селска партия, защото в нито една предизборна кампания той не е видял и дума за политики в земеделието.

„Ние не сме дори на втора скорост, както някои смятат, нас, фермерите изобщо ни няма на скоростния лост. Затова ще ни мачкат и ще се гаврят с нас, както си искат”, коментира тютюнопроизводителят.

Според него „българското село е за саниране, не блоковете в София и е странно, че не се осъзнава на високо ниво. Защото много скоро българската храна ще изчезне от трапезата ни, както изчезнаха и нашите съселяни на гурбет по Англия и Испания”, гневно заключи Иван Сабахлъков.

Заместник-председателят на Конфедерацията на тютюнопроизводителите Живко Желев за пореден път посочи, че във фермерските протести няма и грам политическа намеса, защото хората в редица региони още чакат парите си за предадения тютюн, а семействата им живеят на вересия, за да оцелеят.

„От Свиленград съм дошъл тази сутрин, за да изразя недоволството си от отношението на администрацията към нас, зарязъл съм работата си, а знаете, че сега е усилния сезон на пролетната сеитба”, посочи Желев. Той припомни, че браншът е против дискриминационното разпределение на субсидиите за тютюна, което обаче не беше отменено дори от служебния министър Христо Бозуков. Самият министър отново отказа среща с хората. Тютюнопроизводителите обаче са решени да сезират прокуратурата за начина, по който се субсидира браншът.

Протестиращите остро разкритикуваха и безумията около блокираната кампания за директни плащания 2017-а. „До края на кампанията остава месец и половина, а ние още не можем да чертаем, защото го няма софтуерът”, обясни и Юлия Куюнджийска. Ръководство на обединени животновъди ще обмислят бъдещите си действия по повод бездействието на администрацията.

Десет пъти повече полиция и десетократно по-малко фермери се събраха на втория протест пред министерството на земеделието
9019
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
Писмо до министъра
И гъбарите са отрязани от украинската помощ, излизат на протест
Рибари и хотелиери блокират Варна в протест срещу вятърните паркове в морето
Срещу евтиния внос от Украйна, ОСП и Зелената сделка
Фермери от Германия, Полша и Чехия протестираха на границата между трите държави
Чешки фермери изхвърлиха оборски тор и блокираха улици в Прага
Никой от украинската страна не води преговори за затваряне на границата за търговия с Полша
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини