Начало » Новини » Страната
29.03.2017 г.

Одобрена е българската позиция за Съвета по земеделие и рибарство на ЕС на 4 април

Решения на Министерския съвет

sinor.bg

Правителството одобри българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 3 април в Люксембург, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Председателство ще представи актуалното състояние на работата по предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно финансовите правила, приложими за общия бюджет на Съюза (предложението „Омнибус“), по-конкретно по измененията в четирите основни регламента, свързани с Общата селскостопанска политика (ОСП) – за директните плащания, за развитие на селските райони, за установяване на общата организация на пазарите на селскостопански продукти и хоризонталният регламент.

Предложението „Омнибус“ е част от пакета за прегледа на Многогодишната финансова рамка и цели по-нататъшно опростяване на ОСП при по-висока степен на субсидиарност и пропорционалност, без да се поставя под въпрос политическият компромис и реформата на ОСП за периода 2014-2020. Предвижда се министрите да проведат обмен на мнения по темата.

В рамките на заседанието на Съвета ЕК ще представи доклад по изпълнението на екологично насочени площи и министрите ще проведат обмен на мнения по него.

България смята, че прилагането на зелените директни плащания, по-конкретно на екологично насочените площи, следва да носи възможно най-големи екологични ползи, без да застрашава жизнеспособността на сектора. Размерът на екологично насочените площи, определен в сега действащото законодателство, е достатъчно висок и не е необходимо да бъде допълнително завишаван.

Одобрени бяха позиции на България и за предстоящи неформални заседания на Съвета, които ще се проведат във Валета, Малта.

На 3 и 4 април е срещата на министрите на заетостта и социалната политика. Очаква се на нея да бъдат проведени три пленарни сесии по темите: „Знания и умения – повишаване възможностите на работната сила”, „Преодоляване на неравенството на пазара на труда в ЕС“ и „Пазарът на труда като средство за социално включване“.

Неформалното заседание на Съвета по конкурентоспособност (Вътрешен пазар и Индустрия) ще се състои на 5 и 6 април. Предвижда се провеждането на пленарна сесия на тема „Екосистемата за стартиращите и разрастващите се предприятия” и на три паралелни работни сесии по темите: „Стартиращи предприятия – предизвикателства, пред които се изправят в началния етап на жизнения им цикъл, свързани с уменията, стратегиите и оперативни аспекти”, „Разрастващи се предприятия – как се възползват от финансовите инструменти InnovFin – финансиране от ЕС за новатори” и „Листване на малки и средни предприятия на фондовата борса – предизвикателства и възможности”.

Одобрена е българската позиция за Съвета по земеделие и рибарство на ЕС на 4 април
3813
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Порожанов заминава за Съвета по земеделие и рибарство на ЕС в Малта
В Люксембург се провежда заседание на Съвета на министрите от ЕС
Заседание
Провежда се съветът на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини