След двумесечно закъснение наредба 3 за прилагане на схемите за директни плащания през 2017 г. най-после беше обнародвана в днешния брой на „Държавен вестник”. С обнародването й на практика може да тръгне и кампанията за директни плащания, така че администрацията в последната минута успя да спази законовите срокове. Според измененията отпадат някои от екологично насочените площи като тераси, буферни ивици, езерца, канавките и открити водни течения.
Според новата наредба субсидии ще се плащат само за осем екологично насомени площи (ЕНП). В списъка влизат угарите, живият плет, групите от дървета, синорите, ивиците допустими площи на границата между обработваеми земи и гори без производство, площите с дървесни култури с кратък цикъл на ротация, площи с междинни култури или зелено покритие и площи с азотфиксиращи култури.
Според тегловните коефициенти за преобразуване на ЕНП-та при угарите един квадратен метър се приравнява на един тегловен коефициент, 10 кв. метра жив плет се равнява на 2 тегловни коефициента, като коефициентът на преобразуване е 5.
При групите дървета 1,5 кв. метра се равняват на 1,5 тегловен коефициент, при синорите 9 кв. метра се равнява на 1,5 тегловни коефициенти, като коефициентът на пребразуване е 6.
При ивиците допустими площи на границата между обработваеми земи и гори без производство 9 кв. метра са 1,5 тегловен коефициент или коефициентът на преобразуване е 6.
При площите с дървесни култури с кратък цикъл на ротация (за 1 кв. м) 0,3 кв. метра са 0,3 тегловен коефициент.
При площите с междинни култури или зелено покритие (за 1 кв. м) стойностите са същите като при дървесните култури.
За площите с азотфиксиращи култури (за 1 кв. м) 0,7 кв. метра ЕНП се равнява на 0,7 тегловен коефициент.
С новата наредба за директни плащания се въвеждат и нови изисквания при отпускане на обвързаната подкрепа за поризводство на плодове и зеленчуци. Стопаните трябва да докажат минимални добиви, като реализацията се отчита с фактури и касови бележки.
При зеленчуковите култури – полско производство минималните добиви за доматите са 19 000 кг от хектар, за пипера са 13 400 кг от ха, при краставиците - 20 750 кг, при корнишоните - 19 хил. кг, при главестото зеле - 17 460 кг, при кромидия зрял лук - 12 450 кг, за патладжана - 18 980 кг, за морковите - 12 430 кг, за чесъна (зрял) - 3 510 кг, при картофите - 19 900 кг, при дините - 24 870 кг и при пъпешите - 8 450 кг.
Променят се изискванията за добиви и при овощните култури и десертното грозде (плодове). Според новата наредба при ябълките трябва да се докажат минимални 12 830 килограма от хектар, за ягодите - 4 980 кг от ха, при крушите - 7 600 кг. за кайсии и зарзали - 4 970 кг от ха, праскови и нектарини - 7 500 кг, сливи - 7 800 кг, череши - 4 700 кг, вишни - 4 200 кг, малини - 3 300 кг, десертно грозде - 4 500 кг.
По отношение на оранжерийните зеленчуци имаме минимален и среден добив. Така минималният добив при доматите е 72 000 кг/ха, средният е 224 000 кг от ха, за пипера в оранжерии минималният добив е 45 000 кг от ха, а средният – 85 000 кг от ха.
При краставиците в оранжерии минималният добив е 81 000 кг от ха, а средният - 320 000 кг от ха.
В следващи текстове ще ви запознаем с други изисквания, свързани с промените в Наредба 3.