Три десетилетия след аварията в атомната електроцентрала в Чернобил нивото на радиация в месото от диви прасета, което се консумира традиционно в Чехия, е по-високо от допустимото, съобщи Ройтерс. Глиганите поемат радиация чрез гъбите, които ядат, особено през зимата, когато изборът на храна не е особено голям.
Гъбите пък абсорбират от почвата радиоактивния изотоп цезий-137, изсипал се над планината Шумава през 1986 г.
Радиацията не предизвиква видими изменения у глиганите, така че ветеринарните инспектори в Чехия се виждат принудени да проверяват месото им за наличие на радиоактивния изотоп. В близо половината проби от диви прасета, взети през периода 2014-2016 г., нивото на радиация надхвърля допустимите норми.
Консумацията на такова месо води до риск от развитие на онкологични заболявания. Ако това се случи веднъж, рискът е пренебрежим, но при постоянна консумация неблагоприятните последици са неизбежни, обяснява д-р Иржи Драпал от чешката Държавна ветеринарна агенция.
Преди няколко години доклад на правителството в съседна Германия разкри, че в около една трета от глиганите, убити от местните ловци, е открита по-високо от допустимото ниво на радиация.