Начало » Новини » Страната
25.02.2017 г.

Градът на виното в Пловдив се разраства и печели фенове

АГРА 2017

Снимка: Международен панаир Пловдив

Печелившата формула на Град на виното в 11-а палата на Международен панаир Пловдив и обединяването на изложения за напитки и храни – „Винария“ и „Фудтех“ за трета поредна година се радва на успех. „Всички изложители са доволни от този формат, защото обединява хранително-вкусовия бранш и създава уют и комфорт за специалисти и посетители. Градът на виното не е стандартен тип изложение, а е притегателен център за любителите и ценителите на виното и храните“, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той уточни, че изложението е посетено от делегации от Великобритания, Германия, Русия, Беларус, Сърбия, Македония, Китай и Корея, които също са впечатлени от визията и комфорта в Града на виното.

В Града на виното са разположени щандове на производители и дистрибутори на вина, магазин за продажби, гурме зона, зала за презентации и промоции на продукти.

Той чудесно се съчетава с изложбените площи за храни на „Фудтех“. На щандовете са представени широка гама трайни варено-пушени и сурово-сушени колбаси и деликатеси, сирена, кашкавали и млечни продукти, лютеници, туршии по домашни рецепти, сладкиши, торти и богат асортимент изкушения.

С нова визия е и зоната „Вкусове от Италия“, която се провежда за 13-а поредна година.

Стилният щанд ни пренася в атмосферата на Венеция, където повече от 60 италиански фирми демонстрират своите продукти.

Посетителите дегустират сирена, рикота (извара) от биволско мляко, маслини и пасти от тях, сосове, зеленчукови пастети, екстра върджин зехтин, солена и сладка шам фъстъкови пасти, сицилиански каноли с рикота от биволско мляко и шам фъстък, бадемови сладки, конфитюри.

За първи път пловдивчани и гостите на изложението имат възможността да опитат салами и прошуто от черно прасе от район Неброди, както и поркета по традиционна римска рецепта. Сред интересните продукти за българските посетители са кашкавали, които са сушени близо 3 години, някои от тях с добавки на черен пипер, шам фъстък и различни ядки.

Те са производство на фамилията на Вито Кантарелла, който е четвърто поколение в бранша. Изключително разнообразни са ликьорите от Сицилия с пъпеш, ягода, копър, праскова, шоколад и др.  За първи път може да се опита прочутата Марсала, която е от 3 сорта десертно вино. Традиционно на италианските щандове са изложени широка гама шоколади, вина – от био до ликьорни и други изкушения.

Не могат да бъдат подминати и щандовете за кафе и оборудване за заведения. За първи път гостите на панаира могат да се насладят на италианско кафе „L’antico“,  което има повече от 100-годишни традиции. Новата продуктова гама е специална селекция на собственика д-р Данте Каляри, който е преподавател в Университета в Болоня и изключително търсен консултант в кафе индустрията. Той е автор на изключително разнообразие от смеси на кафе от най-висок клас. На щанда може да се дегустират три бутикови линии кафе, както и селекцията „L’antico“, която съчетава 5 вида ароматно кафе. Вносителят на италианското кафе е Георги Добрев от Хасково, който 25 години е в бранша и е използвал опита си, за да избере продукт, който да си заслужава да бъде представен на българския пазар. На щанда му се предлагат и капсули, както и пейпър потс.  

Преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив и техни колеги от Италия изнасят лекции за здравословни и функционални храни, хранене при затлъстяване и диабет, приложението на горските плодове и билките в здравословното хранене, както и свои разработки за производство на хляб с млечно-кисели закваски. Те разкриват и най-новите си разработки в областта на хранително-вкусовата индустрия.

Сред най-посещаваните щандове е този на Маурицио Феррери, който е международен дегустатор и сомелиер, член на Италианската асоциация на сомелиерите, на Италианската ферерация на готвачите, доцент по Европейската школа на сомелиерите и посланик на италианските вкусове по света.

Той е италианецът, който за първи път запозна родната аудитория с истинския вкус на италианските продукти. Маурицио Феррери е единственият експерт, който е правил курс по италианска кухня в България и е носител на престижния приз „Най-добър италиански готвач по света“ за 2012 г.

В рамките на „Винария“ и „Фудтех“ отново е позициониран щанд за измерване на кръвната захар от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. През него са преминали над 150 човека, като не се забелязват завишени стойности за разлика от предходни години, каза Елисавета Котова, която е председател на организацията. Тя уточни, че всички, които до момента са направили изследвания на кръвна захар и холестерол, са с добри показатели. За втора поредна година се организира здравословна работилница, в която участие ще вземат деца със и без диабет. Състезанието ще се проведе на щанда на Асоциацията в събота, 25 февруари от 10.30 до 13 часа.

За втора поредна година познатите на слушателите на „Дарик“ звездни водещи на предаването „Приятели мои“ Димитър Туджаров – Шкумбата, д-р Мирослав Ненков, Михаил Дюзев и Иво Райчев ще раздават автографи на любителите на качествените напитки на щанда на фирма „Леопард Трейдинг“ ООД. Фирмата инвестира специална марка вино „Приятели мои“ за хората, които обичат доброто настроение, компании и качествени напитки. Популярните радио водещи ще очакват своите почитатели от 11 до 13 часа на щанда на компанията в 11-а палата на панаирния комплекс.

Градът на виното в Пловдив се разраства и печели фенове
6165
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Измама с биологично вино
Европейската прокуратура запорира активи на винопроизводител за 520 000 евро
Предстоящо
Преди Трифон Зарезан в Ямбол за първи път ще има „Дни на местните вина“
До 15 декември се подават заявления по интервенциите за реклама на вина в ЕС и трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини