Начало » Новини » Страната
25.02.2017 г.

Градът на виното в Пловдив се разраства и печели фенове

АГРА 2017

Снимка: Международен панаир Пловдив

Печелившата формула на Град на виното в 11-а палата на Международен панаир Пловдив и обединяването на изложения за напитки и храни – „Винария“ и „Фудтех“ за трета поредна година се радва на успех. „Всички изложители са доволни от този формат, защото обединява хранително-вкусовия бранш и създава уют и комфорт за специалисти и посетители. Градът на виното не е стандартен тип изложение, а е притегателен център за любителите и ценителите на виното и храните“, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той уточни, че изложението е посетено от делегации от Великобритания, Германия, Русия, Беларус, Сърбия, Македония, Китай и Корея, които също са впечатлени от визията и комфорта в Града на виното.

В Града на виното са разположени щандове на производители и дистрибутори на вина, магазин за продажби, гурме зона, зала за презентации и промоции на продукти.

Той чудесно се съчетава с изложбените площи за храни на „Фудтех“. На щандовете са представени широка гама трайни варено-пушени и сурово-сушени колбаси и деликатеси, сирена, кашкавали и млечни продукти, лютеници, туршии по домашни рецепти, сладкиши, торти и богат асортимент изкушения.

С нова визия е и зоната „Вкусове от Италия“, която се провежда за 13-а поредна година.

Стилният щанд ни пренася в атмосферата на Венеция, където повече от 60 италиански фирми демонстрират своите продукти.

Посетителите дегустират сирена, рикота (извара) от биволско мляко, маслини и пасти от тях, сосове, зеленчукови пастети, екстра върджин зехтин, солена и сладка шам фъстъкови пасти, сицилиански каноли с рикота от биволско мляко и шам фъстък, бадемови сладки, конфитюри.

За първи път пловдивчани и гостите на изложението имат възможността да опитат салами и прошуто от черно прасе от район Неброди, както и поркета по традиционна римска рецепта. Сред интересните продукти за българските посетители са кашкавали, които са сушени близо 3 години, някои от тях с добавки на черен пипер, шам фъстък и различни ядки.

Те са производство на фамилията на Вито Кантарелла, който е четвърто поколение в бранша. Изключително разнообразни са ликьорите от Сицилия с пъпеш, ягода, копър, праскова, шоколад и др.  За първи път може да се опита прочутата Марсала, която е от 3 сорта десертно вино. Традиционно на италианските щандове са изложени широка гама шоколади, вина – от био до ликьорни и други изкушения.

Не могат да бъдат подминати и щандовете за кафе и оборудване за заведения. За първи път гостите на панаира могат да се насладят на италианско кафе „L’antico“,  което има повече от 100-годишни традиции. Новата продуктова гама е специална селекция на собственика д-р Данте Каляри, който е преподавател в Университета в Болоня и изключително търсен консултант в кафе индустрията. Той е автор на изключително разнообразие от смеси на кафе от най-висок клас. На щанда може да се дегустират три бутикови линии кафе, както и селекцията „L’antico“, която съчетава 5 вида ароматно кафе. Вносителят на италианското кафе е Георги Добрев от Хасково, който 25 години е в бранша и е използвал опита си, за да избере продукт, който да си заслужава да бъде представен на българския пазар. На щанда му се предлагат и капсули, както и пейпър потс.  

Преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив и техни колеги от Италия изнасят лекции за здравословни и функционални храни, хранене при затлъстяване и диабет, приложението на горските плодове и билките в здравословното хранене, както и свои разработки за производство на хляб с млечно-кисели закваски. Те разкриват и най-новите си разработки в областта на хранително-вкусовата индустрия.

Сред най-посещаваните щандове е този на Маурицио Феррери, който е международен дегустатор и сомелиер, член на Италианската асоциация на сомелиерите, на Италианската ферерация на готвачите, доцент по Европейската школа на сомелиерите и посланик на италианските вкусове по света.

Той е италианецът, който за първи път запозна родната аудитория с истинския вкус на италианските продукти. Маурицио Феррери е единственият експерт, който е правил курс по италианска кухня в България и е носител на престижния приз „Най-добър италиански готвач по света“ за 2012 г.

В рамките на „Винария“ и „Фудтех“ отново е позициониран щанд за измерване на кръвната захар от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. През него са преминали над 150 човека, като не се забелязват завишени стойности за разлика от предходни години, каза Елисавета Котова, която е председател на организацията. Тя уточни, че всички, които до момента са направили изследвания на кръвна захар и холестерол, са с добри показатели. За втора поредна година се организира здравословна работилница, в която участие ще вземат деца със и без диабет. Състезанието ще се проведе на щанда на Асоциацията в събота, 25 февруари от 10.30 до 13 часа.

За втора поредна година познатите на слушателите на „Дарик“ звездни водещи на предаването „Приятели мои“ Димитър Туджаров – Шкумбата, д-р Мирослав Ненков, Михаил Дюзев и Иво Райчев ще раздават автографи на любителите на качествените напитки на щанда на фирма „Леопард Трейдинг“ ООД. Фирмата инвестира специална марка вино „Приятели мои“ за хората, които обичат доброто настроение, компании и качествени напитки. Популярните радио водещи ще очакват своите почитатели от 11 до 13 часа на щанда на компанията в 11-а палата на панаирния комплекс.

Градът на виното в Пловдив се разраства и печели фенове
6666
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Производителите на грозде и вино са получили 31 милиона лева субсидии за година
Регистрираните винарски изби в България вече са 362
Науката на Института по лозарство и винарство в Плевен допринася за конкурентоспособността на сектора
5 638 ха на Южното Черноморие са заети за бели вина, 2 339 ха за червени вина
Честит празник!
На Трифон Зарезан да се помолим за добра реколта!
В Петрич избират цар на виното на Трифон Зарезан
В прослава на качествата на българските вина и усилията на производителите
Тахов заряза новозасадена лоза в Пазарджишко и откри празника на виното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини