Начало » Новини » Страната
24.02.2017 г.

Млекомер и биооцет от годжи бери са в Топ 15 на новостите в Панаира

Биологичното производство е изключително рентабилно, заяви проф. д-р Димитър Домозетов

Биологичен оцет от плодове на годжи бери и електронен млекомер са сред най-авангардните новости, представени на изложбите „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“ в Международен панаир Пловдив. Общо 15 експоната бяха отличени от журито на Конкурса за иновации. В него се състезаваха 56 продукта и разработки на 36  фирми и научни институти.

Рецептата за биооцета е решение от световен мащаб, с нея се запазват полезните свойства на плодовете, обясниха производителите от фирма „Органик БГ“, участник във „Фудтех 2017“. В раздел  “Машини и технологии за хранително-вкусовата промишленост“ призьор стана и система за пречистване и алкализиране  на вода от водопровода, демонстрирана от „Алфа груп“.

Най-много отличници има в категория „Научна дейност и разработки“ - четири експоната от изложбата Агра 2017. Един от тях е  технологията за биологично производство на малини на Института по земеделие в Кюстендил. Всеки лев, вложен в биопроизводство, носи приход от 2 лева и 34 стотинки, заяви неговият директор проф. д-р Димитър Домозетов на церемонията по награждаването. Тя се проведе на 23 февруари вечерта в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив.

Другите фаворити в категорията са: сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив; новият сорт сусам „Невена“ за механирзирано отглеждане и новият сорт  зимна пшеница „Гинра“ на Института по растителни генетични ресурси в Садово. Наградите на учените връчи заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева, председател на журито.

Електронният млекомер  в комплект със софтуер за мониторинг и управление на фермата е експонатът с най-много точки в раздел „Машини, инсталации и технологии за животновъдството“.  Компютъризираната система следи количеството и качеството на млякото за всяко доилно място, събира непрекъснато данни за животните и така може да се реагира веднага при проблем, описват изложителите от „Агритоп“.

Трима са победителите в раздел „Машини,  инвентар и технологии за растениевъдството“ -  сгъваеми пластмасови  каси на „Енко Пластикс“, машина за междуредово засаждане на растения на гръцката фирма „Санидас Евангелос“ и цистерна за превозване на  течен азотен тор на „Мадара“.

Два приза има в категория „Торове и препарати за  селското стопанство“. Те са за универсалния инсектицид и биоцид  „Тализма“ на „Ариста Лайф Сайънс“, Белгия, и течният комбиниран тор ФАСТ РК на „Агрополихим“. В раздел „Сортови семена и посадъчен материал“ е отличен царевичният хибрид „Оптимум Аквамакс“, представен от „Пионер семена България“.

Върховите технологични новости на „Винария 2017“ се оказаха комбайнът за прибиране на грозде „Пуленк“ от експозицията на „Риймекс Технолоджис“ и „Ер миксинг“ - решение за екстракция и хомогенизация на вина, представено от „Адиг“.

Наградените експонати, както и още много новости за селското стопанство, винената и хранителната индустрия, може да се видят до 26 февруари в Международен панаир Пловдив.

Млекомер и биооцет от годжи бери са в Топ 15 на новостите в Панаира
8885
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Предстои „Ден на кариерата в Аграрен университет- Пловдив“
ARIA
Включете се в конкурса „Наградите за вдъхновение в земеделието и селските райони”
Отличия
Кирил Вътев връчи награда за “Инвеститор на годината” с принос за развитие на регионите
Кандидатурите
На 7 март избират нов ректор на Аграрния университет, кандидатите са двама
За 18-та поредна година
На 5 март се връчват наградите „Инвеститор на годината“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини