Начало » Пазари » Животинска продукция
28.01.2017 г.

Цени на яйца в страната

Като цяло, през периода на наблюдение (18 – 25 януари 2016 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната се задържат на нивата от предходната седмица, обобщават в седмичен анализ експерти на МЗХ. Изключение прави средната цена на дребно на яйца - размер М в големите търговски вериги, при която се отчита леко повишение.

По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,17 лв./бр. (Русе) до 0,22 лв./бр. (Смолян). В сравнение с предходната седмица, в единадесет от областите се регистрират разнопосочни ценови отклонения в границите от -0,01 лв./бр. до +0,03 лв./бр. Тези колебания се компенсират и средната цена за страната остава 0,20 лв./бр.  

Цените на яйца – размер M в големите търговски вериги (ГТВ) се движат в интервала от 0,21 лв./бр. (Пазарджик) до 0,26 лв./бр. В единадесет области се наблюдава седмично намаление на стойностите с 0,01 лв./бр., а единствено във Варна – покачване, с 0,01 лв./бр. В резултат, средната за страната цена на яйца – размер М в ГТВ нараства с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,24 лв./бр.

Средно за страната, цената на яйца – размер М в големите супермаркети се запазва на ниво от 0,28 лв./бр. По области, стойностите варират от 0,23 лв./бр. (Смолян) до 0,30 лв./бр. (Видин, Враца и Монтана). В областите Силистра и Търговище се наблюдава седмично увеличение на цените съответно с 0,01 лв./бр. и 0,02 лв./бр., а в София и Шумен – намаление съответно с 0,01 лв./бр. и 0,02 лв./бр.

През изтеклата седмица средните цени на дребно на яйцата в другите търговски обекти (ДТО) остават 0,22 лв./бр. за размер M и 0,24 лв./бр. за размер L.

По области, яйцата – размер М се търгуват в ДТО на цени от 0,21 лв./бр. до 0,25 лв./бр., като в Разград и София е налице понижение на стойностите на седмична база с по 0,01 лв./бр., а във Варна – повишение с 0,01 лв./бр.

Предлагането на яйца – размер L в по-малките магазини е на цени от 0,22 лв./бр. (Добрич) до 0,28 лв./бр. (София). Седмични ценови изменения се регистрират само в две области, като в Разград продуктът поевтинява с 0,01 лв./бр., докато в София поскъпва с 0,02 лв./бр.

През наблюдавания период средните за страната цени на дребно на яйца в големите супермаркети са по-високи от тези в по-малките търговски обекти – с 0,02 лв./бр. при размер М и с 0,04 лв./бр. при размер L. Разликата достига до 0,04 лв./бр. за размер М (в Благоевград, Кюстендил, Разград, Русе и Търговище) и до 0,06 лв./бр. за размер L (в Търговище и Силистра).

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно се запазва средно 0,04 лв./бр. за ГТВ и 0,02 лв./бр. за ДТО, като най-голяма разлика е налице за големите супермаркети в Русе – 0,09 лв./бр., а за по-малките магазини във Враца - 0,06 лв./бр. В Смолян цените на едро на яйца – размер М са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези на дребно в ДТО.

Цени на яйца в страната
6460
 

Последни материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини