Начало » Новини » Света
27.01.2017 г.

Гръцките фермери отново блокират пътища с обещания за още по-мащабни протести

Снимка: Архив

Година след масовите протестни акции, парализирали напълно транспорта в страната, гръцките фермери отново изкараха селскостопанските си машини по пътищата, съобщават местни средства за масова информация, цитирани от „Российская газета”. Фермерите протестират срещу повишаването на данъците, на цените на горивото и на вноските за социално осигуряване, като обещават на правителството да организират истинска транспортна блокада, ако исканията им не бъдат изпълнени.

От сряда десетки трактори започнаха да блокират магистралата в централната част на страната близо до град Лариса, както и ключовият път в северната част на полуостров Пелопонес, свързващ градовете Патра и Коринт. Според Атинската телеграфна агенция вчера в района на Солун, където фермерите блокираха един от пътищата, полицията организира движение по обходни маршрути, без да се опитва да разпръсне протестиращите.

По данни на изданието „Прото тема” през следващите няколко дни тракторите ще излязат на улиците на градове на остров Крит, в Пелопонес, в провинциите Тесалия, Македония и Тракия, като се очаква да бъде блокирано движението на транспортни средства и по гръцката граница с България и Македония. Акцията се координира от Общогръцкия блокаден комитет, разработил специален план, според който фермерите ще поставят собствени контролно-пропускателни пунктове на магистралите и останалите големи пътни артерии в страната. В началото те ще блокират движението за по няколко часа в денонощието, а впоследствие – и за по няколко дни.

През миналата година основните пътища в Гърция останаха блокирани в продължение на 5 седмици. Тогава транспортните компании понесоха щети за милиони евро, а България заплаши на свой ред да блокира движението на гръцки транспортни средства на своя територия, ако блокираните на границата стотици камиони не бъдат пропуснати да доставят стоката си. Протестът приключи със среща на лидерите на фермерски организации с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който в крайна сметка се съгласи на отстъпки за селскостопанските производители и обяви 25 мерки в тяхна подкрепа. Гръцката прокуратура обаче заяви, че блокирането на пътищата със селскостопанска техника противоречи на конституцията на страната и заплаши организаторите и участниците в протестните акции с търсене на наказателна отговорност.

Гръцки наблюдатели коментират, че през тази година Ципрас, който е с вързани ръце заради исканията на международните кредитори на Гърция за провеждане на болезнени структурни реформи и заради предстоящата оценка на постигнатия напредък в това отношение, едва ли ще може да обещае кой знае какво на фермерите за разлика от миналата година.

Към протестите на фермерите вече се присъединяват и множество общински служби в големите гръцки градове. В столицата Атина например в знак на протест срещу лошите условия на работа служителите от почистващите служби спират извозването на боклука за 3 дни – от петък до неделя. За да не бъдат затрупани улиците с боклук, тяхното предложение към жителите на столицата е да складират отпадъците на балконите, докато камионите за събиране на сметта не заработят отново.

Гръцките фермери отново блокират пътища с обещания за още по-мащабни протести
6245
 

Последни материали
Виж
На заседанието си на 24 април
Европарламентът даде зелена светлина за промените в общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини