Дъждовете и маните през пролетта на 2016 г. тотално погубиха качествената зърнена реколта, към която българските производители се стремят от толкова години. Ако през 2015 г. пшеницата от първа група е съставлявала 2,3 процента от цялата реколта, то тази година провалът е пълен. Първокачественото хлебно зърно е било едва 0,7 на сто от общата реколта от 5,6 млн. тона, се посочва в годишния доклад на отдел „Агростатистика“ на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).
Извършеното окончателно окачествяване на продукцията от пшеница сочи, че около 70% от общото производство през 2016 г. е с млевни и хлебопекарни качества и отговаря на изискванията на търговци и преработватели.
Във втора група качество попадат едва 4,2% от прибраното зърно, докато през 2015 г. количествата са били двойно повече - 8,4%.
С втора Б група е окачествена 36,3% от пшеницата, а от трета група – 58,8%, при 65% за 2015 г.
Само да припомним, че средните стойности на основните показатели, по които се определя качествената характеристика на зърното от реколта ‘2016, включват съдържание на влага, което е било 11,7% ± 0,8%, при 11,6% ± 0,9% през 2015 г.
Хектолитровата маса тази година е 77,2 kg/100 dm3 ± 3,0 kg/100 dm3, при 79,6 kg/100 dm3 ± 2,4 kg/100 dm3 през 2015 г.
Добивът на мокър глутен е 23,3% ± 3,9%, при 22,8% ± 3,5% за 2015 г.;
Отпускането на глутена е било 8,4 мм ± 2,2 мм, при 8,0 мм ± 2,9 мм през 2015 г.
Числото на хлебопекарна сила тази година е 50,9 усл. ед. ± 6,4 усл. ед., при 51,3 усл. ед. ± 8,2 усл. ед. за 2015 г.;
Съдържанието на протеин е било 11,7% с.в. ± 2,6% с.в., при 11,4% с.в. ± 1,3% с.в. за 2015 г.;
Числото на падане е 376,7 сек. ± 49,5 сек., при 299,7 сек. ± 61,8 сек. за 2015 г.;
Средната стойност на пшеницата W тази година e едва 152,1, което според експерти е твърде посредствен резултат. Максималната стойност за измерване на качеството по този показател е 330. Миналата година само един арендатор от Търговище е постигнал подобен резултат, коментираха фермери.