Начало » Новини » Страната
28.12.2016 г.

Фермерите в Европа с притеснение за доходите заради намалените субсидии за биодизела

Позиция на Copa-Cogeca

sinor.bg

Фермерските организации в Европейския съюз като Copa-Cogeca изразяват силни опасение за бъдещите си доходи заради обсъжданото намаление на стимулите за производство на биогорива. Причината се крие в проекта на Европейската комисия да намали наполовина изискването за наличие на биодизелна компонента в дизела, дистрибутиран от рафинериите.

В момента нормативното задължение е това съдържание на биогориво да бъде 7%, но с намалението ще спадне интересът към производството на маслодайните култури, от които се добива биодизел и етанол. Това се посочва в декемврийския анализ за пазара на зърнени култури, подготвен от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

През последните 4-5 години интересът в страните от Черноморския регион към отглеждането на слънчоглед рязко се покачиха. По данни на UkrAgroConsult площите с тази култура в Украйна съставляват 71% от почти 9 млн.ха маслодайни култури.

През 2017/18 година се отчита увеличение на засетите площи с рапица заради силното търсене и добрите пазарни условия. Българските производители тази година също спасиха доходите си благодарение на приемливите цени от тази култура.

Според икономистите площите със слънчоглед могат да бъдат по-малко за следващата кампания, но въпреки това ще останат на високи нива.

По отношение на пазара на хлебно зърно, прогнозите са, че през 2016/17г. почти 25% от износа ще бъде реализиран от Русия и Украйна.

Това засилва ролята на този регион при формирането на световната цена. Силната конкуренция от тези страни кара американските производители да планират засяване на по-малко пшеница - около 20 млн. ха, за сметка на соята и царевицата.

Европейските производители се очаква да се придържат към традиционно доминиращите площи с пшеница.

Разходите за зърнопроизводство в Русия и Украйна ще бъдат по-ниски в сравнение с България. За сравнение, през 2016 г. средните цени на амониевия нитрат в Русия с ДДС е бил 210 евро/т, а за България цените са около 245 евро/т, на уреята в Русия – 285 евро/т, срещу 320 евро/т в нашата страна.

Единствените предимства на българските фермери се свеждат до действащите програми за подпомагане, както и на по-ниските логистични разходи при износа, се посочва в анализа на САРА.

По отношение на вътрешния пазар експертите припомнят, че основните зърнени култури за реколта 2017/18 год. остават като размер на площите като миналогодишните.

Пшеницата по предвижданията на САРА е около 1,1 млн. ха., ечемикът – 0,175 млн.ха, рапицата - 0,155 хил.ха.

Площите с царевица и слънчоглед ще зависят от състоянието на есенниците и ще се движат в рамките на обичайното за последните години.

Експертите очакват лек спад в производството на пшеница, ечемик и рапица през следващата стопанска година.

Реколтата от 2016/17 г. вероятно ще бъде дъното на цените на зърнените култури в световен мащаб за последните 5-6 години и най-вече при пшеницата.

Фермерите в Европа с притеснение за доходите заради намалените субсидии за биодизела
12326
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Партньорство
Български компании може да строят заводи за биодизел във Виетнам
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини