Наблюдението върху комбинираните фуражи в Европейския съюз отчита известно увеличаване на случаите на откриване на салмонела в съставки както от растителен, така и от животински произход, се посочва в отчет на Европейската агенция за безопасност на храните, цитиран от електронното издание Feed Navigator.
През 2015 г. от 4546 изследвани проби, взети в 21 държави-членки на общността, в 5,13% е била открита салмонела. В предходните години този показател бе значително по-нисък – 3,8% през 2014 г. и едва 1,4% през 2013 г.
От агенцията уточняват, че най-големи са проблемите при костното брашно, където процентът на заразени проби достига зашеметяващите 16,7% от взетите. Доста често салмонела се открива и в соевия шрот, като през 2015 г. в 3,7% от пробите е установен положителен резултат. При това нивото на откриване на бактерията в комбинираните фуражи е бил по-нисък, отколкото в суровините, от които се приготвят, подчертават от ведомството. Така например при фуражите за едрия рогат добитък делът на заразените със салмонела проби е едва 1,2%, за свинете – 9,51%, а за птиците – 0,67%.