Американската компания Archer Daniels Midland планира до средата на 2018 г. да увеличи съществено мощностите си за преработка на царевица в Бългрия и Турция, обяви директорът на подразделението за Европа, Близкия Изток и Африка Пиер Дюпра. „Виждаме значителни възможности за разширяването на производството на съставки на базата на царевично нишесте във връзка с нарастващото търсене на този тип продукция в посочените региони”, уточни Дюпра.
При това той подчерта, че с увеличаването на производствените мощности за смилане и крайна продукция компанията ще е в състояние да предложи на клиентите си по-богат асортимент от подсладители и нишестета. „Предстои премахване на производствените квоти върху захарта в Европейския съюз, а търсенето на продуктите ни от хранителната промишленост и пазара на хартия в Турция и държавите от Близкия Изток продължава да нараства”, изтъкна мениджърът.
Той добави, че освен разширяването на производствените мощност извършените подобрения в България и Турция ще увеличат ефективността в предприятията.
От базираната в Чикаго Archer Daniels Midland припомнят, че през ноември 2015 г. придобиха изцяло собствеността върху предприятия за преработка на царевица в Разград и Адана, както и 50% от акциите в завода в град Сабадегхаза в Унгария. В България това е бившето предприятие „Царевични продукти”, впоследствие „Амилум”. Към момента в посочените заводи се поизвежда пълната гама продукти от преработката на царевично нишесте, включително течни подсладители, натурални и изкуствени нишестета, кристална фруктоза и декстроза.