Начало » Новини » Страната
11.11.2016 г.

Деца от Шивачево и Твърдица са приети в болница със съмнение за хранително натравяне

Консумирали са мляко от един производител

Дванадесет деца от детска градина в град Шивачево и четирима ученици от Твърдица са били приети вчера в областната болница „Д-р Иван Селимински” в Сливен заради повръщане, причинено най-вероятно от хранително натравяне, съобщиха от лечебното заведение. Всички деца са на възраст между 5 и 10 години и в момента са в много добро общо състояние, като лекуващите им лекари ще решат кога да бъдат изписани, обяви директорът на Регионалната здравна инспекция в Сливен д-р Петя Балулова.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен са извършили незабавни проверки по случая и са взели проби за лабораторни изследвания от ястията, които са консумирали децата в детската градина, суровините използвани за приготвянето им, контактните повърхности в кухненския блок и посудата, както и от ръцете на персонала, става ясно от съобщение на официалния уебсайт на Българската агенция за безопасност на храните. Направени са и изследвания на персонала. Инспекторите са взели проби и от храната, доставена в училището, проверява се и фирмата-доставчик. Пробите са заредени и резултатите ще бъдат готови в рамките на 72 часа, заяви д-р Пламен Пенчев, зиректор на ОДБХ-Сливен.

По думите му още 4 деца от Шивачево са били само прегледани в болницата и освободени. „Децата повръщаха, но нямаше такива, които да са в тежко, критично състояние. Надяваме се до ден-два да ги изпишат", сподели кметът на община Твърдица Атанас Атанасов и уточни, че те са били придружени от директорката на детското заведение, част от персонала и от кмета на Шивачево Петко Петков.

Общо 113 деца са се хранили в детското заведение в Шивачево, в което храната се приготвя на място в кухненския блок, от тях близо 20 деца са се оплакали от стомашно неразположение и са потърсили лекарска помощ.  От 350 деца, които са се хранили в училищния стол на учебното заведение в град Твърдица, 13 са се оплакали от стомашно неразположение. Храната в училището не се приготвя на място, а се доставя от фирма за кетъринг.

По данни на началника на Регионалното управление на образованието в Сливен Бисерка Михалева децата, които са се оплакали от неразположение, са консумирали мляко от един производител, доставено от една и съща фирма в детската градина в Шивачево и училището в Твърдица. „Според мен фирмата не е виновна за случилото се, тъй като тя е само доставчик. Трябва да се види по какъв начин са произведени тези млека, за които знаем, че са осигурени на територията на община Твърдица. Дали млякото е било прясно, или кисело, трябва да кажат директорите на детските заведения. Ние имаме информация от тях, защото случаят е неприятен, иначе за храненето отговарят общините“, подчерта Михалева. Тя добави, че оплаквания е имало и от 2 деца в село Оризаре и 8 деца от село Сборище, както и от 5 в детската градина в село Козарево.

Деца от Шивачево и Твърдица са приети в болница със съмнение за хранително натравяне
6524
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
И за децата на фермерите
Делфинариумът във Варна – с безплатни представления за децата на 30 и 31 март
Първата община, която е регистрирана като земеделски стопанин
След Троян агроминистърът организира посещения и в останалите общини
Над 90 стопани имаха възможност да зададат въпроси на министър Вътев
Ето как Община Троян стана пример за хранене на децата с продукти собствено производство
До края на декември се подават декларации за данъчните облекчения за деца
Има нови образци на декларации за ползване на данъчните облекчения за деца
Насочете децата си!
Парк „Рила” организира конкурс за детско творчество, посветено на планината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини