България отчита ръст в хранително-вкусовата промишленост, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на международните специализирани изложби „Месомания”, „Светът на млякото”, „Булпек”, „Салон на виното” и „Интерфуд Дринк 2016”, цитирана от пресцентъра на оглавяваното от нея ведомство. „За първите осем месеца на тази година в сравнение с 2015 г. при преработката на сурово мляко ръстът е 6,4%, а при производството на млечни продукти е около 1%. При месата и месните продукти ръстът е с близо 1,5%, с 7,6 % е растежът при производството на вино спрямо същия период на миналата година“, уточни Танева. Тя изрази надежда, че тази тенденция ще се запази както до края на годината, така и за следващия период.
По думите й българското производство задоволява по-голямата част от местното потребление. „С най-висок процент е хлябът – над 97 %, при, млечните продукти - над 90%, при вината производството, което задоволява местното търсене, е над 95%“, посочи министърът. Тя добави, че при месата с най-висок процент е производство на агнешко месо – около 91%, при телешкото месо – 66%.
Танева изтъкна, че България произвежда едни от най-добрите и качествени храни, които могат да намират все по-добър пазар. Тя припомни, че в подкрепа на износа на родна продукция функционира специално звено в министерството съвместно с експерти от Национална агенция по приходите, Държавна агенция „Митници“ и Българската агенция по безопасност на храните, чиято цел е да подкрепи административно бизнеса. „За 2017 г. министерство ще осигури на хранителната индустрия възможност за представяне на най-популярните изложения в чужбина“, обяви министърът.
На изложбите над 420 производители, дистрибутори, търговци от България и други държави ще представят качествени храни, напитки и суровини, както и постижения на хранително-вкусовата. Мероприятията ще продължат до 12 ноември.