Начало » Новини » Интервю
03.11.2016 г.

Проф. Домозетов: Всеки вложен лев при отглеждането на Флорина се връща с двоен приход

sinor.bg

Българската селекция е силно конкурентна и доказателство за това е търсенето на родните сортове овощни насаждения и в страната, и зад граница. Това съобщи пред Синор.БГ директорът на Института по земеделие в Кюстендил проф. д-р Димитър Домозетов, представяйки новите разработки на института за тази година. Институтът поддържа и колекции от старите български сортове ябълки, круши, череши и др., което е доказателство за огромното богатство на селекционната култура.

В Кюстендилския институт се съхраняват колекции от 440 сорта ябълки, 179 сорта череши, 96 стари сорта круши и др.

През тази година селекционерите са представили за изпитване и нов сорт българска ябълка „Сиана“, която е устойчина на най-страшната болест по тези насаждения струпясването.

Ябълката е средно голяма, което е второ предимство, тъй като според изискванията на европейския пазар големите ябълки не са предпочитани. Изискванията на търговците са средно големи плодове, тъй като са лесни за хващане дори от малки деца.

През последните години сортът, който печели най-големите овации на потребителите е „Флорината“, тъй като освен вкусовите си качества, тя печели и със своята издръжливост.

Този сорт е най-добър и като плод, дърво и агротехника, защото значително облекчава фермерите, посочи проф. Домозетов. При флорината на всеки вложен лев овощарите си връщат 2,60 лв., което е изключително като доходност, посочи още експертът.

Тази година институтът в Кюстендил се представя и с други сортове ябълки, които са устойчиви на съвременните болести. „Горана“ и „Либърти“ също не се поддават на струпясването.

След 2-3 години на застой от 2016 г. потребителите отново започнаха да търсят „Златна превъзходна“, което е въпрос на пазарна конюнктура и мода към бели или червени плодове, посочва още професорът.

Напоследък се търсят и по-сладки ябълки като например сорта „Фуджи“, който е основна селекция от Китай.

Поради студената пролет черешовите насаждения тази година почти изцяло измръзнаха, когато в края на април температурите паднаха около и под нулата, припомни проф. Домозетов. Единственият плюс е, че селекционерите установиха сорта, който е най-устройчив на студ, а именно Дрогановата жълта хрущялка.

Проф. Домозетов: Всеки вложен лев при отглеждането на Флорина се връща с двоен приход
10208
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини