Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.10.2016 г.

България е на предпоследно място по консумация на пресни плодове и зеленчуци в ЕС

Евростат

sinor.bg

България и Румъния се нареждат на последните две места в Европейския съюз по консумация на пресни плодове и зеленчуци, което се обяснява с ниските доходи и необразоваността на населението за здравословността на тези храни. Данните са на Евростат за 2014 година, направено сред потребители в ЕС, навършили 15-годишна възраст.

За България числата са изключително стряскащи, защото сочат, че 59 на сто от българите над 15 години изобщо не се хранят с пресни плодове и зеленчуци. В Румъния положението е още по-зле, защото там 65% от хората не посягат към тези храни. За сравнение, средният процент в ЕС е 34%.

Тези данни се посочват в октомврийския доклад на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА), който представя състоянието на основните земеделски култури в страната. Кризата в сектора плодове и зеленчуци продължава, защото и през 2016 година се отчита намаление на площите с основните зеленчуци, отглеждани в страната.

По данни на министерството на земеделието през това лято са засадени с 4,4% по-малко площи с домати спрямо 2015 г., а при пипера състоянието е още по-лошо. Там площите са спаднали с цели 11 процента.

По предварителни справки на статистиката тази година са произведени 110 хил.т. полски домати и 58 хил.т. пипер.

Вносът на зеленчуци продължава с усилени темпове, като за последните 2-3 години се наблюдава засилване на вноса, като най-чувствително увеличение има при доматите.

Дефицитът на качествени зебенчуци явно си казва думата, защото тази година изкупните цени и цените на едро при доматите през летните месеци скочиха с близо 50% спрямо миналото лято.

Анализаторите правят сравнение със САЩ, където ценовата асиметрията по веригата в земеделието също се оказва съществена пречка за фермерите.

По доклади на ERS цените на доматите в търговската мрежа на САЩ се определят изключително от мястото, откъдето те седоставят.

Обикновено цената от място представлява около ¼ от крайната цена . За последните 30 години се оказва, че има значително снижение на дела на фермерския продукт в крайната цена, като този дял пада от 37% през 80-те години до 28% в началото на 2000 год.

Основната тенденция и в САЩ, а и на други пазари е, че преобладаваща част от зеленчуците ще идват от оранжерийни площи. Според експерти тази тенденция трябва да се развива и в България.

Независимо от безусловно полезното действие на зеленчуците върху здравето на човека по изчисления на USDA се наблюдава известно намаление в консумацията на зеленчуци от приетите стандарти за дневна дажба от 2 000 калории.

През 2015 год. на човек от населението се е падало по около 190 кг. зеленчуци (пресни, преработени, замразени и т.н), което е с 4% по-малко отколкото през 2014 г. и 12% по-малко от 2000 год.

България е на предпоследно място по консумация на пресни плодове и зеленчуци в ЕС
7852
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини