Начало » Новини » Страната
31.10.2016 г.

За първи път се организира ден на отворените врати в Угърчин

Директно от мандрата

sinor.bg

За първи път от създаването на ферма „Угърчин“, която е една от първите ферми от мрежата на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, ще отвори врати за посетители, съобщиха от фондация „Биоселена“. На 8 ноември вторник собственикът на фермата Стоян Пелтешки ще посрещне всички, които се интересуват от традиционното българско производство, за да сподели опита си от преработката във фермата и директните продажби.

Във фермата се отглеждат пасищно 14 крави и 350 овце. Част от годината овцете прекарват на пасищата, стопанисвани в Каварна. Фермата дава препитание на 11 души, седем от тях са в Угърчин, общината, която е с най-високия процент безработни в Ловешка област – над 50%.

В близост до фермата се намира защитената зона Студенец, един от най-добре запазените карстови комплекси в България, където каньоните се редуват с пасища, ливади, крайречни гори. 

Стоян е убеден, че поддържането на традиционното пасищно животновъдство опазва природата. В района се намират местообитанията на различни грабливи птици, синявица, черен щъркел…

Мястото е обявено за Натура 2000 зона и заради гнезденето на световно застрашения ливаден дърдавец. Близостта до зона от Натура 2000 не е пречка, а възможност и гаранция според Стоян Пелтешки фермата му да продава продукция с по-висока добавена стойност заради запазената природа.

Както и други фермери от районите на Натура 2000 и той е убеден, че бизнес моделът му зависи от устойчивото използване на природните ресурси и най-вече от начина, по който поддържа пасищата си.

 „Угърчин“ е създадена преди три години, а от 26 юни 2015 има регистрация по Наредба 26.

Произвежда само два продукта – овче и краве сирене. Откакто е инвестиралв собствена мандричка,  фермата на Стоян Пелтешки е увеличила значително печалбата си заради директните продажби.

Мнозина вече познават продуктите на фермата, известни под марката „На Дачо“, опитен майстор сиренар - роднина на Стоян. Сиренето си продават от мобилна хладилна витрина на фермерски пазари и изложения в София и страната. 

Най-силни според Стоян са били Коледното и Великденското издание на Фермерския пазар в центъра на София, зад храма „Св. Александър Невски“.

„Нужни са повече фермерски пазари и то постоянно действащи пазари“, убеден е Стоян. С готовност би споделил опита са по преработка във фермата и директни продажби и с други фермери, които биха тръгнали по този път. „Работата е много тежка и лесно няма, но който иска, успява“, казва Стоян. „Да ми се обадят новите фермери“.

За първи път се организира ден на отворените врати в Угърчин
5324
 

Последни материали
Виж
За една съвместна инвестиция на зърнопроизводител и животновъд
За Валери от Зелениково биофермерството може да е сложно, но не и неизпълнимо
Важно!
Високата влажност през зимата е опасна за минералните торове
Насоки за кандидатстване по интервенцията за напояване с бенефициент „Напоителни системи“ ЕАД
Поддържането на защитените природни територии е приоритет за МЗХ
Откакто България е в Шенген се внасят повече животни с неясен произход
Изследване
Докладът на ЕС показва, че 39,5 на сто от повърхностните води са в добро състояние
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 14 и 15 октомври Троян става столица на Балканското сирене
Решения на Министерския съвет
Добавено е ново трасе в списъка на общинските пътища в община Угърчин
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини