Начало » Новини » Страната
28.10.2016 г.

Танева: Ще уволним шефа на поземлената комисия в Панчарево

След протеста на бистричани

sinor.bg

След скандал с неправомерно продаден имот в село Бистрица, който впоследствие се оказва, че е реституиран с фалшиви документи, министърът на земеделието Десислава Танева обяви, че министерството ще се намеси за обезсливане на това решение. "Заедно със Столична община ще подадем иск решението на поземлената комисия в Панчарево за имота в село Бистрица да бъде обявено за нищожно", посочи Танева след среща с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Министър Танева припомни, че възстановяването на имота върху бившето заведение „Цумчето" е извършено от поземлената комисия през ноември 2012 г. След подаден сигнал от кмета на София, инспекторатът на министерството е започнал проверка по случая.

„Проверена е цялата процедура, както и всички документи от 1992 г. до 2012 г. Компетентният орган установи, че има нарушения в цялата процедура по възстановяването. Някои от документите, издавани от различни служби, не отговарят на съответните законови актове и нормативна уредба към момента на издаването им. Докладът ще бъде изпратен в прокуратурата“, заяви министърът на земеделието и храните.

Министър Танева припомни още, че именно поради подобни пропуски в работата на поземлените комисии през 2015 година Законът за собствеността и ползването на земеделски земи беше променен.

„Изменението даде право министърът да упражнява административен контрол върху решенията на комисиите. Министърът може да отмени решение в срок от три години след постановяването му“, обясни Танева. Тя посочи, че за  имота в Бистрица сроковете са изтекли, затова единствената правна защита на обществения интерес е подаването на иска и обявяване на решението за нищожно.

Министърът на земеделието и храните съобщи, че е назначена комисия, която дисциплинарно да уволни директора на Общинската поземлена комисия в Панчарево, който е заемал същата длъжност и през 2012 г.

„Освен директора в порочната процедура са участвали още двама служители. Единият ще бъде отстранен от работа, а на другия не можем да наложим административни или дисциплинарни мерки, тъй като към момента е в отпуск по майчинство“, заяви още тя.

Министерството и Столична община продължават да работят, за да станат процесите по възстановяване максимално публични. „Работим активно до края на годината всички технически решения да бъдат ясни и да можем да ги въведем в съответните администрации“, поясни Танева.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на министър Танева и екипа й за извършената проверка. „Предстои ни съвместна работа в посока на подобряване на взаимодействието между поземлените комисии и общинските администрации“, заяви Йорданка Фандъкова и допълни, че всички служби, които са сезирани по сигнала, работят много активно.

Танева: Ще уволним шефа на поземлената комисия в Панчарево
7577
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
ЮЗДП
Нагли бракониери убиват в забранен период кошута на Витоша
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини