Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) ще работи за по-богато присъствие на месните продукти с роден печат в търговската мрежа. По думите на председателя на организацията Атанас Урджанов абсолютно постижимо е 51% от предлаганите храни в България да бъдат родно производство. Това бе обявено по време на тазгодишното издание на традиционното градинско парти-барбекю „Тайната на българския вкус”, проведено на 9 септември в Дипломатически клуб „Горна баня“.
Това е ежегоден форум, който асоциацията организира вече близо две десетилетия като неформална среща на своите членове с представителите на изпълнителната и законодателната власт, с посланици и търговски аташета на други държави, с неправителствени организации и журналисти.
Специални гости тази година бяха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, ресорният министър на земеделието и развитието на селските райони на Черна гора Будимир Мугаша, директорът на агенцията по храните Дамян Илиев и директорите на агенциите по храните на Кипър и на Черна гора.
„Вярваме, че обединени можем да постигем много добри резултати, защото българските продукти, българските преработватели, българските потребители го заслужават”, сподели Атанас Урджанов по време на форума. „Нашата амбиция е да предлагаме все по-качествени продукти на пазара, да проявяваме нулева толерантност към някои все още съществуващи нелоялни практики, да се борим за пазарната си ниша с високи стандарти и грижа за потребителя.“
Други цели на АМБ за периода 2016-2019 г. са намаляването на ДДС за основните храни и актуализиране на утвърдените стандарти „Стара планина“, в които да бъде включена и информация за хранителната стойност.
Атанас Урджанов подчерта, че месопреработвателният бранш в България е пример за успешно оцеляване в конкурентната пазарна среда. За разлика от много други сектори на хранително-вкусовата промишленост месопреработвателите са доказали, че са способни да оцеляват и да се развиват, а браншът успява да отстоява своите позиции. Той приветства инициативата на Министерството на земеделието и храните „Подкрепи българското” и я определи като навременна и сериозна подкрепа за българските производители като цяло.
За АМБ
Асоциацията е единствената национално представителна организация на фирмите от месната индустрия в България, създадена през 1994 г.
Тя е най-голямата браншова организация в страната и единствената в месопреработвателния отрасъл, член на Европейската асоциация на месопреработвателите, на Съюза на търговците на живи животни и месо от ЕС, на БСК, БТПП, Съюза произведено в България и Съюза по хранителна промишленост.