Начало » Новини » Страната
05.09.2016 г.

До 15 декември агроминистерството ще прави анкети за структурата на земеделските стопанства

Агростатистика

sinor.bg

От първи септември до 15 декември министерството на земеделието ще направи статистическо изследване на структурата на земеделските стопанства, съобщиха от ведомството. Организацията е поверена на отдел “Агростатистика” към главна дирекция „Земеделие и регионална политика“, съвместно с областните дирекции “Земеделие”.

Специално наети и обучени анкетьори ще посетят стопанствата, включени в списъка, подготвен от ведомството. Те притежават служебни карти, издадени от обласните земеделски дирекции и при поискване от страна на фермерите, трябва ги показват.

Изследването е извадково и в списъка за анкетиране влизат около 40 хиляди стопанства. Те са включени чрез случаен подбор от общо 370 хиляди стопанства, отчетени по време на преброяването на земеделските стопанства през 2010 година. Има и нови ферми, създадени след 2010 г.

В списъка влизат още  и биостопанства за животни или растения, както и тези над определен икономически размер и със специфични култури.

Основната цел на изследването е да се получи актуална и надеждна информация за състоянието и промените, които настъпват в броя, размера, структурата и технико-икономическата насоченост на земеделските стопанства. Чрез статистическия въпросник се събира информация за отглежданите култури през стопанската 2015/2016 година, напояваните площи, броя на животните към 1-ви септември 2016 година, работната ръка и други основни характеристики. Подобни наблюдения се провеждат във всички страни от Европейския съюз при спазване на общи изисквания в нормативните документи на ЕС.

Данните за земеделската дейност за стопанствата се попълват от анкетьора в статистически въпросник. Организацията и контролът на работата на анкетьорите се извършва от експертите по агростатистика от съответната областна дирекция “Земеделие”.

Данните, които се събират с изследването, се използват само за статистически цели.

Опазването на тайната на данните, и използването им само за статистически цели е гарантирано, съгласно Закона за статистиката. Индивидуалните данни за стопанствата не се разпространяват, не се предоставят на данъчни и социални служби и нямат юридическа стойност пред съда.

Изследването е в изпълнение на Регламент (ЕО) №1166/2008 на Европейския парламент и на Съвета относно изследванията на структурата на земеделските стопанства и Регламент (ЕС) № 715/2014 на Комисията.

Достоверността на отговорите, които ще се дадат, са изключително важни за постигане целите на земеделската политика. Въз основа на получената статистическа информация Министерството на земеделието и храните взема решения при провеждане на националната и общата земеделска политика.

Допълнителна информация може да се получи на телефоните на съответната областна дирекция „Земеделие“, както и от отдел “Агростатистика” на МЗХ – 02/985 11 848 и 02/985 11 220 и на електронен адрес: agrostat@mzh.government.bg.

До 15 декември агроминистерството ще прави анкети за структурата на земеделските стопанства
5900
 

Последни материали
Виж
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Наредба 3 - трета част
Внимавайте при екосхемите – орязването на субсидиите са сериозни!
ООН обяви 2026 за Международна година на жената фермер
Дъждовете, свързани с Ел Ниньо, опустошават Бразилия
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Свързани материали
Виж
На калпавите управляващи медиите им криви
В Китай забраняват отразяването на пищни банкети и приеми
Агростатистика
Важни анкети сред фермерите ще се провеждат от агростатистиката до края на януари 2016 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини