Начало » Новини » Страната
03.09.2016 г.

АЗПБ настоява браншовите организации да участват в създаването на поземления кодекс

В отворено писмо до министъра на земеделието и храните

В отворено писмо до министъра на земеделието и храните Десислава Танева Асоциацията на земеделските производители в България настоява за спешно сформиране на работна група по поземлени отношения към ведомството с участието на заинтересованите браншови организации. Писмото се публикува във връзка с решение на Танева за определяне на изпълнител (Адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и Ко“) по възлагане на обществена поръчка за изготвяне на „Кодекс за поземлените отношения“ с краен срок 15.11.2016 г.

„Работната група трябва да заработи максимално бързо, с което да стартират паралелни задълбочени дискусии и конструктивен дебат по теми на изготвяния проект на „Кодекс за поземлените отношения“, се подчертава в писмото, подписано от Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

В него се посочва, че слабостите в поземлените отношения са причинени от оскъдната и ненавременна комуникация между МЗХ и заинтересованите браншови организации в процеса на подготвяне на нормативни промени, включително заради недостатъчна прозрачност и несъобразяване с експертните становища на асоциациите.

„АЗПБ намира за целесъобразно включването на браншовите организации на най-ранен етап в процеса по изготвянето на Кодекса, което ще е предпоставка за създаването на адекватна нормативна база, постигаща ефективно прилагане и изпълнение на заложените цели. Поземлените отношения като част на правната система са изключително важни за уреждането на обществените отношения в агробизнеса и създаването на стабилна среда за развитие, инвестиции и повишаване на конкурентоспособността“, се отбелязва в документа.

От АЗПБ очакват кодексът да бъде изготвен в резултат от съвместната работа на съответна работна група с министерството, всички нови механизми да бъдат обсъждани публично, както и да се предостави необходимото време за приспособяване на стопанствата и усвояване на новите постановки, става ясно от отвореното писмо.

„Поддържаме предходното наше предложение за създаване на единен фермерски регистър, целящ облекчаване на административната тежест. Приканваме министерството на земеделието и храните още в настоящия момент при сключването на доброволните споразумения да популяризира вижданията си за новостите в Кампания по директните плащания за 2017 г., за да се избегне практиката от 2015 г. и 2016 г. на въвеждане промени само месец-два преди старта й и удължаване на крайния й срок“, призоват още от браншовата организация.

АЗПБ настоява браншовите организации да участват в създаването на поземления кодекс
8171
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини