Начало » Новини » Страната
01.09.2016 г.

Фонд „Земеделие” пуска нисколихвени заеми за есенната сеитба за 10 млн. лв.

Решения на управителния съвет на фонд "Земеделие"

sinor.bg

Земеделските стопани ще могат да ползват целеви кредит за покупка на минерални торове, семена, включително и за неокончателно сертифицирани собствени семена, които ще се използват в производството на пшеница от реколта 2017 г. Общият финансов ресурс по целевия кредит е 10 млн. лв. Решението за отпускане на финансовия ресурс е взето на последното заседание на управителния съвет на фонда, проведено на 30 август.

Заявления се приемат в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) на областните дирекции на фонд „Земеделие“ в периода от 3 октомври до 15 ноември 2016 г. Крайният срок за изплащане на средствата е 19 декември 2016 г.

Максималният размер на заема е 200 хил. лева, като пихвата е в размер на 3%, но не по-малко от референтния лихвен процент, приложим към датата на сключване на договора за кредит.

Средствата се предоставят от бюджета на ДФ „Земеделие“ до изчерпване на финансовия ресурс.

Всеки стопанин, който отговаря на изискванията, може да получи 80 лв./ха за покупка на минерален тор и 40 лв./ха - за семена.  

Земеделските стопани могат да получат кредит:

- за покупка минерален тор след представяне на фактури за закупен минерален тор;

- за семена и използването на неокончателно сертифицирани собствени семена, като представят фактури или складови разписки и искане за изписване на продукцията (при използването на неокончателно сертифицирани собствени семена);

- за покупка на минерален тор, семена и използването на неокончателно сертифицирани собствени семена след представяне на фактури за закупен минерален тор, за семена или складови разписки и искане за изписване на семената за влагане в производството.

Кредитните задължения се обезпечават чрез ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публичните складове, залог на парична сума или банкова гаранция. Общата сума на обезпеченията следва да осигури покритие на кредита в размер на 120 процента.

Земеделските стопани са длъжни да застраховат посевите, които са обект на договора за кредит, като застраховката покрива пълния размер на получените средства по договор, както и вещните обезпечения, като стойността на застрахованото имущество следва да е не по-малко от 120 процента от размера на кредита.                               

Повече информация за условията и изискванията за предоставяне на кредит, стопаните могат да получат в областните дирекции или на сайта на ДФ „Земеделие“.

Фонд „Земеделие” пуска нисколихвени заеми за есенната сеитба за 10 млн. лв.
7803
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини