Начало » Пазари » Животинска продукция
03.08.2016 г.

В САЩ разработиха алтернатива на ултрапастьоризацията

Наука

sxc.hu

Учени от университета „Пардю” в САЩ са установили, че срокът на годност на млякото може да бъде удължен и без използването на ултрапастьоризация, става ясно от тяхна публикация в научното списание SpringerPlus. Пастьоризираното мляко е с относително кратък срок на годност – от 2 до 5 седмици.

Ултрапастьоризацията, която представлява кратко нагряване на млякото до много висока температура, увеличава срока за съхраняването му, но води до разпадане на част от веществата, които му придават специфичния вкус и поради тази причина част от потребителите го избягват.

Учените предприели нов подход, при който млякото било рязко нагрявано до 50-60 градуса по Целзий и след това също толкова рязко охлаждано. Процедурата се извършвала в последователно разположени камери, а за увеличаване на ефекта млякото било пропускано на капки, за да се увеличи контактната му повърхност.

Оказало се, че концентрацията на микроорганизмите в млякото пада под нивото, на което могат да бъдат регистрирани, а срокът на годност се увеличава до 63 дни при стандартна температура за хладилниците в магазините, докато съдържанието на полезни вещества не намалява и млякото не губи вкусовите си качества.

Новият метод на обработка не изисква и голям разход на енергия както при ултрапастьоризацията. Учените смятат, че простата процедура, приложена от тях, може значително да намали загубите при съхраняване на млякото.

В САЩ разработиха алтернатива на ултрапастьоризацията
6127
 

Последни материали
Виж
Тенденцията към спад на поголовието свива предлагането и вдига цените
Испания увеличи приходите от износа на овце и кози през миналата година
Тунис също проведе успешна процедура за внос при спад на цените
И родната хлебна пшеница е сред вероятните победители на търга в Алжир
Какви са обичаите и поверията за най-тъжния ден за християните
На Разпети петък Христос става изкупителна жертва за човешките грехове
По данни на Евростат в България поевтиняват устойчиво от януари 2024 година
Яйцата в ЕС ускориха поскъпването през март на годишна база, но не и у нас
От БАБХ твърдят, че стриктно следят за проследимостта на продуктите
Нямат основание твърденията за подвеждане на потребителите с вносното агнешко
Агрометеорологична прогноза за периода 18-24 април 2025 година
Благоприятни топлинни условия ще осигурят умерено темпо на вегетация
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини