Начало » Новини » Света
31.07.2016 г.

Франция ще подпомогне пострадалите от валежите зърнопроизводители

Политика в действие

Франция ще помогне на своите зърнопроизводители да се справят с очертаващият се спад на приходите след проливните валежи и недостигът на слънчеви часове в края на пролетта, нанесли удар по добивите и реколтата им, съобщи Ройтерс.

Мътинистър на селското стопанство Стефан льо Фол на страната представи новите мерки за подпомагане на зърнопроизводителите на заседание на правителството. Сред тях са данъчни отстъпки и отлагане на плащането на данъчни задължения, както и ускоряване на връщането на ДДС, става ясно от протокола на заседанието. Изтъквайки неблагоприятните метеорологични условия през пролетта, нанесли щети на посевите и създали условия за разпространението на заболявания и вредители, Льо Фол обяви и удължаване на срока на действието на настоящите мерки като гаранции по кредитите и възможността за отлагане на вноските по тях. „Това са първоначални спешни мерки за финансовите потоци, така че фермерите да могат да започнат сеитбата”, заяви представителка на министерството. Общата сума на новите разходи засега остава неизвестна заради неуточненият размер на щетите по реколтата и на броя на фермерите, които ще кандидатстват за тях, добави тя.

Освен това заради исканията на няколко браншови организации Льо Фол предвижда промяна в прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС в рамките на преразглеждане, което трябва да приключи до днес. Франция може да забави превеждането на извънредните помощи за малките ферми, което трябваше да доведе до пренасочване на европейски субсидии от големите зърнопроизводители към по-дребните животновъди, поясни представителката на министерството.

Първите резултати от продължаващата жътва сочат, че реколтата от мека пшеница, която е най-масово отглежданата зърнена култура във Франция, ще падне до около 30 млн. тона, обявиха от местната асоциация на производителите на зърнени и маслодайни култури Orama. Това е с почти 25% под рекордния резултат от миналата година в най-големия производител на зърнени култури в Европейския съюз. Добивите се очертават между 2,8 и 3 тона от хектар, докато по оценка на министерството на селското стопанство на страната през миналата година са достигнали 3,5 тона от хектар. Маслодайните култури също пострадахаот лошото време, макар в по-малка степен, добавиха от браншовата организация. „Положението, в което се намираме, е изключително сериозно и без никакъв прецедент. Данните, които получаваме за меката пшеница, са толкова лоши, че е трудно дори да повярваме”, заяви президентът на Orama Филип Пинта.

Свиването на производството, валидно и за култури като ечемика и рапицата, идва в момент на ниски цени заради голямото предлагане в световен мащаб при очаквана богата жътва в големи страни-производителки като САЩ и Русия.

Франция ще подпомогне пострадалите от валежите зърнопроизводители
6342
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Масовото производство пречи на възпроизвеждането на основната бактерия
Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени
Състоянието на есенниците е доста по-лошо от миналогодишното
Обилни валежи пречат за пролетната сеитба на зърното във Франция
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Държавите прекрояват бюджетите си под натиска на протестите
Какво постигнаха френските фермери след бурните протести
И български камиони са спирани и изпразвани в югоизточен департамент
Фермерските протести във Франция достигнаха Париж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини