Начало » Пазари » Зърно
27.07.2016 г.

Зърнената реколта в Русия се очертава голяма за сметка на качеството

Очаквания и прогнози

Реколтата от пшеница в Русия през тази година може да нарасне до 66 млн. тона от 61,8 млн. тона през миналата, прогнозира водещият експерт на руския Институт за конюнктурата на селскостопанския пазар Евгений Зайцев, цитиран от електронното издание УкрАгроКонсалт. „Според резултатите от изследванията по места повишихме прогноза за производството на зърно през тази година до 110,4 млн. тона, включително на пшеницата до 66 млн. тона, но дъждовете, преваляли в редица региони в периода преди жътвата и по време на нея, се отразиха върху качеството на зърното”, изтъкна Зайцев.

Според него от една страна дъждовете през май и юни в европейската част на Русия са създали добри перспективи за реколтата от зърнени култури, особено при пшеницата и ечемика, и това вече е потвърдено с данните за жътвата в Ростовска, Волгоградска и Саратовска области, както и в Ставрополския край. „Там добивите са много по-високи от средните и миналогодишните показатели – с между 8 и 15 центнера повече от хектар”, уточни експертът.

По думите му обаче постоянните и обилни валежи са създали и редица проблеми. „Те се отразиха най-вече на качеството на зърното. Влажната пролет предизвика значително разпространение на фузариозата в южната част на страната, а това води до намаляване на дела на пшеницата с висококачествени характеристики и до увеличаване на дела на фуражната”, обясни той. Поради тази причина Зайцев смята, че разликата в цената между фуражната и хлебната пшеница може да нарасне, като висококачествената пшеница в южна Русия ще поскъпне. „Още отсега започнаха да пристигат съобщения от Ставропол и Краснодар за слабо предлагане на пшеница от 3 клас”, обоснова се той.

Експертът отбеляза също, че в редица райони на южна Русия ще се наложи пшеницата да бъде подсушавана. „Това не е стандартна ситуация за тази култура и региона и води до допълнителни разходи”, подчерта той.

Зайцев е убеден, че „за ориентираните към износ региони тези предпоставки не обещават нищо добро. По негова информация цената по износа на руска пшеница за миналата седмица се е понижила със 7 долара до 165 долара за тон франко борда в пристанището Новоросийск. „Потенциално рекордната реколта в Черноморския регион образува предпоставки за висока конкуренция през настоящия сезон и текущите цени засега не устойват селскостопанските производители”, посочи Зайцев.

Същевременно в районите, където посевите продължават своето развитие, смяната на влажното време със сухо с високи температури може да се отрази благоприятно както на количеството, така и на качеството на реколтата. Това се отнася преди всичко за централната част на черноземния регион и източните части на страната. Изключението е царевицата, която при високи температури във фаза на цъфтеж няма да успее да се опраши добре, смята Зайцев. Това вече се е отразило в цените по форуърдните договори за царевицата от новата реколта франко борда в Новоросийск, която ще започне да се изнася през септември-октомври, и тя е паднала до 165 долара за тон. Част от причините за това са и в развитието по международните пазари. За 20 дни котировките по фючърсите на борсата в Чикаго се понижиха с 35 долара за тон, напомни експертът.

Предвижданията на института сочат, че през тази година Русия ще прибере 18,5 млн. тона ечемик при 17,5 млн. тона през миналата година и 13,1 млн. тона царевица при 13,2 млн. тона през 2015 г. износът на зърно през настоящия селскостопански сезон, започнал на 1 юли, е оценен на 36,2 млн. тона, включително 26,9 млн. тона пшеница, 4,3 млн. тона ечемик и 4 млн. тона царевица. От руското министерство на селското стопанство прогнозират зърнена реколта от 110 млн. тона, от които 64 млн. тона пшеница.

Зърнената реколта в Русия се очертава голяма за сметка на качеството
3934
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини