Начало » Новини » Коментари
20.07.2016 г.

Прекратените договори за аренда се регистрират първо в службата по вписванията и после в земеделските служби

Нормативни промени

sinor.bg

При прекратяване на договорите за аренда фермерите трябва да ги регистрират първо в службата по вписванията и после задължително в земеделските общински служби по места. Това е записано в последните промени към Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които депутатите приеха на първо четене. Проектът урежда и дългоочакваната покупка на прилежащите дворове към старите ТКЗС-а (трудово-кооперативни земеделски стопанства), които са важни за фермерите предвид крайните срокове за депозиране на декларациите по член 69 и 70 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

До 31 юли земеделските производители трябва да декларират ползваните земи за следващата кампания, затова и тези промени се очакваха да влязат в сила по-рано. Ако законът бъди приет на второ четене до следващата седмица, той ще бъде обнародван в „Държавен вестник” най-рано през август. Целта е хората да имат яснота и навреме да декларират обработваемите земи да 2017 г.

Според законовите изменения всички собственици на сградите на старите ТКЗС-а могат без търг да кандидатстват за прилежащите терени с предимство, сочат промените.

Застроените и прилежащи територии, дори ако са извън границите на населените места, се оценяват по Закона за държавната собственост. Данъчната оценка се определя като земи в строителни граници и това се вписва изрично в оценката, гласят още промените.

При първата продажба задължително участват собственици на застроения имот или притежатели на имот, граничещ с продавания. В следващите търгове могат да участват и други заинтересовани лица, се посочва в закона.

В член 37 в от закона се изменят и други текстове, свързани с минималния брой отглежданите животни от биоживотновъди или фермери в преход, които ползват общинските пасища, мери и ливади. Стопаните трябва да имат по 0,15 животински единици на хектар – или поне 3 говеда на 2 дка.

Със закона се урежда и ползването на така наречените бели петна в общините, предоставяни от общините по член 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Разпоредителните сделки с тези земи могат да се правят само ако две трети от членовете на общинските съвети одобрят тези продажби, гласи промяната.

Така дори 5-годишни договори за аренди ще се сключват при две трети мнозинство в общинските съвети.

Законът урежда и случаите на изключване на общински пасища, мери и ливади и използването им за неземеделски дейности.

Според промени пасищата могат да се изключват само при големи инфраструктурни проекти или проекти за пътища, строеж на далекопроводи и др.

Промяната на предназначението на общинските пасища, мери и ливади за нуждите на частни лица или фирми може да става само ако общината запази резерв от такива площи и са спазени всички закони, опазващи околната среда. След тази промяна на лицето ще бъдат учредени ограничени вещни права върху този имот.

Прекратените договори за аренда се регистрират първо в службата по вписванията и после в земеделските служби
11145
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
МОСВ
Уборката на складовете със стари пестициди продължава
Слeд като са тровили почвата повече от 30 години
Три тона стари пестициди са иззети от складове на ТКЗС-та в Старозагорско
Закон за земята
Собствениците на сгради от бившите ТКЗС-та ще ги придобиват без търг, но по нов ред
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини