Начало » Новини » Коментари
19.07.2016 г.

До средата на септември ще стане ясно кои ферми отговарят на евростандартите

sinor.bg

До средата на септември се очаква фермите с над 50 крави, проверявани по екшън плана за съответствие с евростандартите, да покрият изискванията на ветеринарите. В противен случай ще бъдат отрязани от пазара. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните по повод проверките, които през март бяха започнати из всичките 1 500 от големите кравеферми в страната. Тези проверки приключиха в средата на юни, като животновъдите имат тримесечн срок да изпълнят представените от ветеринарите разписания и той изтича в средата на септември.

Екшън планът беше подготвен в началото на годината, като целта е България да докаже пред Брюксел, че в страната съществува реален контрол върху качеството на млякото.

Едва след като бъдат отсяти големите ферми, ще започне проверка и на малките стопанства, припомниха от агенцията.

Много от тях искаха да се регистрират по наредба 26 за директните продажби от фермите, за да прескочат прекупвачите и да намерят по-бърз достъп до пазара.

На този етап вървят нови промени в тази наредба, която настина се оказа спасителен пояс за редица фермеми от планинските региони.

Вчера в министерство на земеделието беше проведено поредното заседание на Консултативния съвет към министъра на земеделието и храните в областта на производството на суровини и храни от краве мляко, на което присъстваха  представители на всички браншови организации в млечния сектор, съобщиха от ведомството.

На него бяха представени временни резултати от изпълнението на плана за действие, но информзацията за медиите беше обща.

Експертите от Центъра за оценка на риска и Земеделския институт – Стара Загора са представили анализ на резултатите от официалните проби сурово краве мляко.

Във връзка с продължаващата тежка ситуация на пазара на краве мляко в Европейския съюз е разгледана и нова информация за изкупните цени на суровото краве мляко, заводските цени на основните видове сирена и краткосрочна прогноза за тенденциите на пазара в България и съюза.

Отчетена е известна благоприятна пазарна ситуация и тенденция на повишено търсене на млечна суровина.

По време на заседанието е представена  и актуална информация за огнищата със заразен нодуларен дерматит по говедата и  приключилата    ваксинация срещу болестта.

Дискутирана бе комуникацията, която се провежда с Европейската комисия за ревизия на европейското законодателство, прилагано в случаите на открито заболяване и на създаване на финансов компенсаторен механизъм при налагането на ограничения в държавите, водещи борба със заболяването. БАБХ отчете и приключваща кампания за ваксинация срещу заболяването син език, като беше съобщено, че няма забавяне в плащанията  на частнопрактикуващите ветеринарни лекари, участващи в кампаниите за ваксиниране на животните.

До средата на септември ще стане ясно кои ферми отговарят на евростандартите
14079
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Екшън план
От 2016 г. е в ход извънреден план за тестване на качеството на суровото краве мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини