Начало » Важно за фермера » Гори и екология
18.07.2016 г.

Природозащитници настояват за спешна реформа в горите

Поводът са скандалните разкрития за злоупотреби в Габровско и Севлиевско

sinor.bg

След поредното медийно разследване, разкриващо системните проблеми с управлението на българските гори, коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и инициативата „Зелени закони” настояват държавата да предприеме спешни промени в горската система. Тези промени трябва да гарантират, че публичните гори няма да продължат да се използват за луксозния живот на онези, които ги управляват, а печалбите от дърводобива да се „източват“ и концентрират в ограничен кръг от фирми и хора, обслужващи политически интереси.

Разкритите скандални злоупотреби в горите на Севлиево и Габрово по Нова телевизия от 17 юли за пореден път показват, че най-ценните български гори се изсичат все по-интензивно и безогледно с цел извличане на бързи печалби.

Тези печалби се „източват“ чрез обществени поръчки за коли, униформи, горива и горски пътища.

Унищожават се вековните гори в защитените територии и вододайните зони, разбиват се до непроходимост горските пътища и туристическите пътеки, създават се условия за наводнения, съсипва се ландшафтът, посочват еколозите. Всичко това лишава местните хора не само от чиста питейна вода, но и от възможността да развиват алтернативни форми на туризъм.

Според природозащитниците цялата власт и финансовите потоци от дърводобива в държавните гори се концентрират в шест държавни горски предприятия, чиито директори явно са по-силни дори от техния принципал – министъра на земеделието и храните, щом за тях отговаря лично министър-председателят.

В своето писмо еколозите посочват, че порочният кръг се затваря и от законовите норми, според които заплатите на държавните горски служители са пряко обвързани с приходите от дърводобива. Това е една от причините за увеличения с близо 10% натиск върху вековните гори през последните пет години. В същото време, според проучване на Алфа Рисърч от 2016 г. 76% от българите определят като най-сериозен проблем пред българската природа изсичането и унищожаването на горите. 

Ето защо природозащитниците считат, че за да се защити по-добре общественият интерес, са необходими принципни промени в управлението на горите, които да гарантират, че този публичен ресурс се използва по по-прозрачен и обществено полезен начин, а социалните и екологични функции на горите се зачитат наравно с дърводобивните. Ако управлението на горите не се промени сега, скоро ще е твърде късно, тъй като паралелно на все по-интензивното изсичане на горите текат и бързи процеси по раздаването им на частни дърводобивни фирми чрез дългосрочни договори за над 5 г., представляващи скрити концесии.

Съгласно Закона за горите основна отговорност за тяхното управление в България носи Министерството на земеделието и храните. Това е държавната институция, която се очаква да понесе не само отговорност за установените системни проблеми, но и да предложи принципни решения за тяхното отстраняване, за да не продължат да се повтарят.

Трябва да е ясно, че системните проблеми не могат да се решат единствено с кадрови рокади или нови законодателни рестрикции, защото и най-добрите законови мерки няма да се прилагат ефективно, докато няма независим държавен контрол в горите, а назначенията в горската система се извършват единствено по политическа линия.

В очакване на реакция от държавата, коалиция "За да остане природа в България" и инициативата „Зелени закони” имат готовност да подкрепят възстановяването на горската система с конкретни принципни предложения:

Да се създаде отделно Министерство на горите, което да отговаря за държавната горска политика и стопанисването на държавните гори;

Да се закрият шестте държавни горски предприятия и да се възстанови самостоятелността на държавните горски и ловни стопанства, които да се отчитат директно пред министъра, с цел засилване личната отговорност в системата;

Да се създаде независима Държавна агенция по горите към Министерски съвет, с цел независим контрол върху всички дейности в горите;

Да се създаде независима горска полиция;

Да се създадат надзорни съвети към Министерството на горите и Държавната агенция по горите с цел пряко участие на обществото и всички заинтересовани бизнеси в управлението на горите публична собственост.

Природозащитници настояват за спешна реформа в горите
5704
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
От организацията подозират бракониерите в местните езера
Стреляха по автомобил на сдружение за защита на птиците край Дуранкулак
Становище
Екозаконите в ЕС няма да се променят, време е да подобрим прилагането им
Обръщение
Природозащитници с призив България да подкрепи евроинициативите срещу климатичните промени
Награди
Български природозащитници получиха европейско отличие за опазване на царския орел в Сакар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини