Начало » Новини » Страната
26.05.2014 г.

Български природозащитници получиха европейско отличие за опазване на царския орел в Сакар

Награди

Wikipedia

 

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) спечели Наградата Натура 2000, която се присъжда за първи път от Европейската комисия. Отличието беше връчено за дейности по опазването на царския орел в Сакар планина, съобщиха от дружеството.

Българските природозащитници спечелиха в най-тежката категория „Природозащита“, където конкуренцията е най-голяма. Останалите четири категории са „Социално-икономически ползи”, „Комуникации”, „Постигане на компромис между интереси” и „Работа в мрежа и трансгранично сътрудничество”. Кандидатите, които се включиха в надпреварата за Наградата Натура 2000 бяха общо 163.

Проектът включваше изолиране на опасни електрически стълбове, което еколозите осъществиха в партньорство с електроразпределителната компания EVN България. Така чувствително се намалява рискът от токови удари – една от най-големите заплахи за царския орел в България, посочиха експерти.

Финансирането се извърши по програма LIFE+ на ЕС в периода 2009-2013 г. В сътрудничество с EVN България бяха обезопасени близо 600 ел. стълба. В момента EVN реализира следващ LIFE+ проект в партньорство с БДЗП, фокусиран изцяло върху тази дейност, в рамките на който ще бъдат обезопасени още 2 740 стълба и ще бъдат вкопани 45 км. кабели, за да се елиминират токовите удари за царския орел и останалите едри птици.

„Благодарение на работата на екипа на проекта и на сътрудничеството между него и частни фирми местната популация на този световно застрашен вид е възстановена, след като е била на ръба на изчезването“, се съобщава в информацията на Европейската комисия по повод наградата.

В останалите категории бяха връчени награди за проект в румънската област Сигишоара-Търнава Маре, постигнал социално-икономически ползи, показвайки впечатляващ пример, как „Натура 2000” води до осигуряване на икономически растеж и устойчив поминък в селските райони. Проектът дава възможност на земеделските производители за по-добро препитание чрез устойчиво обработване на земя с висока природна стойност, като в същото време се запазва уникалният ландшафт с богато биоразнообразие. Благодарение на този проект 2300 фермерски семейства в региона получават приходи от над 2,5 млн. евро годишно. В момента подобни идеи се прилагат в други части на Румъния.

Наградата за комуникация бе връчена на Рана-Храдек в Чешката република за популяризирането на защитата на сухите тревни местообитания в региона Лоуни. Всяка година през май събитието „Честване на степите" привлича хиляда, а провеждан всяка година конкурс за изкуствата помага за запознаване на децата с работата по опазване на природата. Проектът повишава осведомеността сред гражданите на ЕС за стойността на природното наследство.

Наградата за работа в мрежа и трансгранично сътрудничество се присъжда на мрежа за техническо сътрудничество в Испания за разработването на качествени стандарти за управление и на информационен уебсайт, относно състоянието на мрежата „Натура 2000" в Испания. Реболар дел Навалпотро в Гуадалахара е една от областите, където тези действия са успешно приложени, показвайки, че „Натура 2000" е както мрежа от видове и местообитания, така и мрежа от хора.

Натура 2000 е мрежа от над 27 000 защитени територии, която обхваща 18% от сухоземната територия на ЕС и 4% от морските райони, с цел опазване на природното наследство на Европа и подобряване на неговото състояние. Тези награди са признание за високи постижения в управлението на зони от Натура 2000, което демонстрира значимостта на мрежата за местните общности и икономики.

 

Български природозащитници получиха европейско отличие за опазване на царския орел в Сакар
8312
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Прокуратурата в Плевен е сезирана за прострелян орел
Кой хербицид да изберем за есенната борба със заплевеляването при пшеница и ечемик?
Корело® Дуо 85 ВГ - Икономически изгодният хербицид за смесено заплевеляване при пшеница
Сигнал
Пловдив предаде на прокуратурата случай с препарирани защитени видове
Проведе се четвърто заседание на надзорната група по проект Горите на орела
Изпробват нови методи за преброяване на растения и животни
Заради евросубсидии се разорава Тополчанското поле
Пред изчезване е най-голямата колония на лалугери в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини