Част от производителите на биологични и на традиционни селскостопански продукти (които не отговарят на изискванията за биопродукти, но не са и генетично променени) в САЩ търпят загуби заради необходимостта да се вместят в диапазона на случайно смесване с генетично модифицираните техни съответствия, поставен като изискване от местни клиенти и купувачи от чужбина, съобщи електронното издание Agri Marketing. Нещо повече, ако делът на случайно попадналите ГМО сред техните продукти надхвърля определена граница, биопроизводителите могат да загубят възможността да изискват по-висока цена за продуктите си и да се наложи да поемат допълнителни разходи за транспорт и дистрибуция на продуктите си, за да ги продават на други пазари.
Макар че събраните данни за периода 2011-2014 г. не включват въздействието върху фермери, отглеждащи 9 вида култури, които имат съответните генетично променени съответствия, става ясно, че около 1% от всички лицензирани биопроизводители в 20 американски щата отчитат претърпени икономически загуби на стойност 6,1 млн. долара, които дори на включват разходите им за превантивни мерки и тестове, заради смесване със съответните ГМО.
Най-висок е делът на фермерите, претърпели загуби от подобно смесване, в Илинойс, Небраска и Оклахома, като той достига 6-7%. Това са и щатите с най-висок процент на фермерите, отглеждащи биологична царевица, соя и други култури, които имат съответните ГМО-двойници. Въпреки че Калифорния е щатът с най-много биологични ферми и най-голяма площ, на която се отглежда биопродукция, по-голямата част от плодовете, зеленчуците и останалите култури нямат генетично променени съответствия.