Начало » Важно за фермера » Гори и екология
27.06.2016 г.

Български горски стопанства са останали без сертификат заради нередности

sinor.bg

Дванайсет български горски стопанства са останалиа временно без международен сертификат заради нередности, съобщиха от WWF-България. Системата FSC (Forest Stewardship Council – Съвет за стопанисване на горите) е международна сертифицираща организация, която удостоверява, че горите се стопанисват отговорно. Сертификацията е доброволна, но все повече компании и институции купуват единствено сертифицирана дървесина.

Груповият сертификат на дванадесетте стопанства от Пазарджишко отнет за. площ от 227 549 ха. Нарушенията, установени от WWF на терен и по-късно проверени от независимия одит, включват незаконни сечи, сечи във вековни гори, както и опити за отстраняване на служители от системата на горите, които отказват да ги прикриват.

„Случаят със спрените сертификати идва в момент, в който България завърши процеса по изработване на Национален FSC стандарт за отговорно управление на горите и го внесе за одобрение в централата на FSC. Стандартът дава общи за цялата страна насоки за устойчиво управление на горите и е основен инструмент за постигане на баланс между социалните, икономическите и екологичните му аспекти“ – коментира Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF-България.

Системата за независим контрол и проверка на изпълнението прави горската сертификация по системата FSC ефективен инструмент за отговорно управление на горите и гаранция за потребителите, че продуктите от сертифицирана дървесина произхождат от добре стопанисвани гори. Обвиненията срещу „Швайгхофер“ са, че приема незаконна дървесина, докато в същото време си създава имижд на екологично отговорна компания. През 2015 г. природозащитникът Габриел Паун от румънската организация „Зелени агенти“ засне със скрита камера камион, превозващ дървесина, добита от национален парк в Румъния без документи, до фабрика на компанията. В края на годината WWF внесе жалба във Федералното бюро по горите във Виена срещу „Швайгхофер“ за нарушения на Регламента на ЕС за дървения материал и призова за пълно разследване на обвиненията към нея.

В международен план има санкции и за австрийския дървопреработвателен гигант „Швайгхофер“, който също е загубил FSC сертификата си заради незаконни сечи.

„Холциндустри Швайгхофер“ се раздели със сертификата си за проследяване на произхода след разкрития, че е замесен в незаконни сечи в Румъния. FSC сертификатът на компанията е суспендиран на 22 юни 2016 г. в отговор на сигналите на WWF и други природозащитни организации, разкрили нарушенията. В края на май месец лицензът на сертифициращата фирма Quality Austria, която е работила с „Швайгхофер“, също беше суспендиран за срок от шест месеца.

FSC (Forest Stewardship Council – Съвет за стопанисване на горите) е международна сертифицираща система, която удостоверява, че горите се стопанисват отговорно. Сертификацията е доброволна, но все повече компании и институции купуват единствено сертифицирана дървесина. Пример в това отношение са ИКЕА, „Кингфишер”, „Лореал”, „Тетрапак” и др.

Понастоящем в България има 116 дърводобивни и дървопреработвателни фирми и 561 000 ха гори, сертифицирани по международната система FSC.

Оказва се, че и тук изпълнението на принципите за отговорно управление не е съвсем безпроблемно след като преди месец груповият сертификат на дванадесет стопанства от Южноцентралното държавно горско предприятие (Пазарджишко) беше суспендиран след проверка, извършена от международната одиторска фирма „Непкон“.

„Случаите в България и Румъния показват, че независимите международни институции са често по-добър регулатор от държавните – коментира инж. Александър Дунчев от горската програма на WWF. – Има редица случаи, в които нередностите в горите се прикриват от държавата, което налага по-активен контрол от страна на неправителствените организации, гражданите и международните одитори.“

Български горски стопанства са останали без сертификат заради нередности
7694
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
След сигнал на спешния телефон 112
Горски спасиха сръндак, паднал в напоителен канал на казанлъшки язовир
Годишен отчет
За година в ЮЗДП са иззети 330,6 кубични метра незаконно изсечена дървесина
С видеокамера
Незаконна сеч край Сандански
Новите правила за сечи в горите улесняват държавата и общините в осигуряването на дърва за огрев
ЮЗДП
Директор в горите е наказан заради спиране на пешеходна пътека
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини