Начало » Новини » Страната
26.01.2015 г.

За 14 години са изработени кадастрални карти само за 18% от територията на страната

Концепция за имотния регистър

Farmer.bg

Министерството на земеделието ускорява подготовката на кадастралните карти и кадастралния регистър, които ще бъдат включени в общия имотен регистър, съобщиха от ведомството. Целта е да се внесе яснота в поземлените отношения, които се оказват сериозна пречка в субсидирането на фермерите. Проектът на концепция е качен на интернет страницата на министерството, като до 6-и февруари всички заинтересовани страни трябва да представят забележки или питания по нея, обясниха експерти. Анализ на ведомството паказва, че създаването на кадастрална карта върви с изключително бавни темпове. От започване на дейността си от 2001 г. до октомври 2014 г. са одобрени или са в процес на създаване на карти и регистри върху 2 010 305 ха земя, съставляващи едва около 18 % от територията на страната.

Едновременно с това министерството на земеделието и храните поддържа картата на възстановената собственост, която обединява данните от плановете за земеразделяне, картата на съществуващите стари реални граници, картата на възстановимите стари реални граници на земеделските земи, създадени по реда на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи. Ведомството поддържа още картата на възстановената собственост върху гори и земи от горския фонд, създадена по реда на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд.

В резултат на това обслужването на гражданите с кадастрална информация в момента се извършва от три администрации – Министерство на земеделието и храните, общинските администрации и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, което затруднява изключително много бизнеса, се посочва в концепцията за ускоряване на дейностите по кадастралните карти.

Проблем е и липсата на връзки между кадастралния и имотния регистър, в резултат на което не се изпълнява заложената в Закона за кадастъра и имотния регистър стратегия за развитието на регистрацията на недвижимата собственост в страната.

Налице са различни стандарти на обслужване и заплащане за кадастрални услуги и заедно с липсата на единен кадастър сериозно се забавя реализирането на инвестиционни проекти, припомнят от министерството.

Със Закона за кадастъра и имотния регистър е уредена организацията, финансирането, създаването, воденето и ползването на кадастъра и имотния регистър. Законът предвижда, че кадастърът и имотният регистър са свързани чрез двустранна връзка въз основа на идентификатора на недвижимите имоти. Основните данни за недвижимите имоти в имотния регистър се получават от кадастъра. Данните за правото на собственост и другите вещни права върху недвижимите имоти в кадастъра се получават от имотния регистър, който се състои от партидите на отделните недвижими имоти.

Независимо, че законът е в сила от 1 януари 2001 г. все още работата по създаването на партидите и обменът на данни между кадастъра и имотния регистър са сериозно затруднени. Липсата на връзка между отделните елементи на кадастъра и имотния регистър създава редица проблеми за гражданите като това, че за един имот могат да се получат няколко записа, а ползвателите не могат да определят за кой имот е отнесена информацията, както и противоречие в данните на двата регистъра.

Сред спешните дейности, посочени от агроведомството са следните:

  1. Прокарване на промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. В закона трябва да се регламентира  процедура за „ускорено“ създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР) в неурбанизирани територии.  КККР ще се създава въз основа на картата на възстановената собственост (КВС), в случаите, в които в резултат на извършения анализ е установено, че КВС е с много добро качество и може да бъде преобразувано в КККР; промяна на определението за „контактна зона“. Във връзка със законовите промени ще следва да се извършат и изменения и допълнения на някои подзаконови нормативни актове по прилагане на ЗКИР.  

       2 . Осигуряване на средства за финансово обезпечаване на дейностите.

       3.   Увеличаване на числения състав на СГКК чрез прехвърляне от други

администрации.

      4.   Осигуряване на качествен и в пълен обмен на данните между министерството на земеделието и агенцията по кадастъра.За поддържането на ведомствения кадастър на МЗХ относно ползването на земеделските земи, е необходимо предоставянето на данните от АГКК да са в обем и вид, позволяващ работа с тях: предоставяне на данни за имотите – стар № от КВС, площ, НТП, собственици, коректно регистрирани вписани в СВ договори за ползване. Конкретният вид и обем следва да се опише при доразработването на двата софтуера.

Имотният регистър може да замени съществуващата персонална система на вписванията само ако гарантира същата сигурност относно правата върху недвижимите имоти. Имотен регистър не може да бъде въведен в действие, преди да бъде изграден така, че в него да се съдържа цялата правно-релевантна информация от нотариалните книги, водени до момента по персоналната система.

Създаването на предварителни имотни партиди прави възможно съпоставката на съдържащата се в тях информация с тази в нотариалните книги.  Една от основните цели на създаването и поддържането в актуално състояние на кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР) е създаването и воденето на имотния регистър.

Практиката по воденето на т.нар. имотни партиди досега категорично показва, че без идентификатор на имотите съдържащата се в имотните партиди информация е не само безполезна, но по-често объркваща. При липсата на еднозначна идентификация на имотите на практика за един и същ имот се създават множество имотни партиди, между които е практически невъзможно да бъде установена връзка.

Настоящата концепция изхожда от разбирането, че без недвижимия имот да е получил идентификатор не може да се изготвят предварителни имотни партиди, които впоследствие да бъдат преобразувани в имотни партиди при издаване на заповедта за въвеждане на имотен регистър в определен район.

 

 

 

За 14 години са изработени кадастрални карти само за 18% от територията на страната
11161
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини