Начало » Важно за фермера » Гори и екология
20.06.2016 г.

Наказателна процедура срещу Полша заради сеч в една от най-древните гори в Европа

Мерки

sinor.bg

Европейската комисия обяви, че започва наказателна процедура срещу Полша, тъй като страната предвижда все по-мащабни сечи в Беловежката гора, съобщиха от фонда за дивата природа WWF. Освен че е една от най-големите запазени вековни гори в Европа, „Беловежката пуща“, както още е известен лесът, е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО и европейската мрежа Натура 2000. Действията на Комисията са в отговор на сигнал, изпратен от седем природозащитни организации, сред които WWF, Грийнпийс и Birdlife.

Еколозите оспорват решението на полското правителство да извърши сечи в големи райони от гората и заедно с общността на полските експерти по горска биология и екология заявяват, че сеч в планираните мащаби ще окаже голямо влияние върху цялата гора и ще нанесе особено значими щети на видовете, които зависят от мъртвата дървесина.

Такива видове са белогърбият и трипръстият кълвач, врабчовата и пернатоногата кукумявка, различни видове бръмбари, растения и гъби. Смята се, че около 50% от биологичното разнообразие в Беловежката гора е зависимо от мъртва дървесина и по тази причина не е добра идея тя да се отстранява .

Природозащитните организации, автори на сигнала, коментират:  "Радваме се, че Комисията реши да предприеме сериозни мерки, за да се гарантира защитата на Беловежката гора. Решението на полското правителство е сериозна заплаха за едно от последните места, които съхраняват дивата природа в Европа и е нарушение на правото на ЕС. Полското правителство има отговорността да защитава тази древна гора, която е дом на хиляди растителни и животински видове - сечта няма как да го запази за бъдещите поколения".

Групата от природозащитни организации призовава Варшава да се придържа към компромиса, постигнат през 2012 г. след намеса на Европейската комисия. Той ограничи сечта в гората, за да бъдат спасени най-ценните видове и местообитания, като същевременно се даде възможност за ограничено изсичане, за да се осигури дървесина за местните хора.

Със съжаление констатираме поредния случай на унищожаване на природа, породено от икономически интереси, коментира Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF България. По думите ѝ, още по-страшно е , че това се случва в Европа, където вековните гори са почти унищожени.

Едни от малкото запазени вековни гори на Стария континент се намират и в нашата страна. България може да гарантира съхраняването им като ги включи в планираните зони за опазване на стари гори върху 10% от площта на горските местообитания в Натура 2000, допълни Дончева.

Полското правителство има срок от един месец, за да отговори на Комисията. Това е първият етап от процедурата, която би могла да прерасне в дело срещу Полша за нарушаване на Директивата за местообитанията.

Наказателна процедура срещу Полша заради сеч в една от най-древните гори в Европа
7114
 

Последни материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини