Начало » Пазари » Зърно
19.06.2016 г.

Прогнозират ръст на износа на мека пшеница от България и Румъния за сметка на Франция

Оценки и прогнози

Френската компания за пазарни анализи и прогнози Strategie Grains понижи оценката си за износа на мека пшеница от държавите-членки на Европейския съюз през сезон 2016-2017 г., започващ на 1 юли, с 800 хил. тона до 29,9 млн. тона, съобщи електронното издание ZOL.

Понижението е факт въпреки запазеното предвиждане за реколтата от мека пшеница в ЕС спрямо предходния месец – 146,7 млн. тона, което е с 3% под показателя за настоящия сезон. От компанията очакват по-слабото производство във Франция и Германия да бъде компенсирано с ръст в други държави-членки на ЕС.

С основна заслуга за понижаването на оценката за износа са очакваните доставки за трети страни от Франция, които според Strategie Grains ще бъдат с 1,5 тона по-малко, отколкото предвиждаха нейните експерти през миналия месец. Причината е в очакваното по-лошо качество на зърното заради продължителния период на силни дъждове и разпространението на болести по зърнените култури в страната.

Състоянието на есенниците във Франция продължава да се влошава в продължение на повече от месец. По данни на френския Национален институт за селскостопански и морски продукти (FranceAgriMer) към 13 юни делът на посевите с мека пшеница, засята през есента, които са в добро и отлично състояние, е едва 75%, докато само седмица по-рано бе 79%, а към същата дата на 2015 г. – 85%. При твърдата пшеница обаче не са настъпили промени, макар и там положението да е доста по-неприятно в сравнение с миналогодишното – едва 68% от посевите са в добро и отлично състояние при 82% през миналата година.

Лъвската част от износа на френска пшеница заминава за държавите от Северна Африка, а редица страни от региона имат строги изисквания за качеството на зърното и особено към съдържанието на протеин, без да се забравя Египет с претенциите към влажността и „нулевото ниво на мораво рогче” (паразитна отровна гъба по зърнените култури).

Като още един неблагоприятен фактор за френските доставки за чужбина експертите на Strategie Grains посочват конкуренцията от страна на Русия.

От компанията предвиждат увеличаване на износа на мека пшеница от България и Румъния, което ще даде възможност на ЕС като цяло да компенсира част от загубените пазари от Франция.

Колкото до настоящия сезон, френските експерти вече очакват доставките на мека пшеница за чужбина  да достигнат 31,2 млн. тона, или с 800 хил. тона повече от досегашното им предвиждане.

Прогнозират ръст на износа на мека пшеница от България и Румъния за сметка на Франция
6772
 

Последни материали
Виж
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Свързани материали
Виж
Над 44 на сто от реколтата е в премиум клас
Качеството на френската мека пшеница е изключително високо
Въпреки слабата реколта през сезона
Във Франция засяха максимална за последните 26 години площ с мека есенна пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини